У Пентагоні сказали, як допоможуть захиститись Україні від іранських ракет Fath 360

Україну захистять від іранських ракет
Україну захистять від іранських ракет

США підтвердили передачу Іраном балістичних ракет Росії та пообіцяли допомогти Україні захиститися від агресора.

На брифінгу речник Пентагону генерал-майор ВПС Пет Райдер заявив, що Іран передав партії балістичних ракет ближнього радіусу дії Fath 360 Росії, яка може використовувати їх проти України. Це може становити загрозу для українських громадян. Він також зазначив, що США працюватимуть з Україною, щоб забезпечити її засобами захисту від цих ракет.

Райдер наголосив, що кількість отриманих російських ракет поки невідома. Він також додав, що ці ракети Fath 360 мають радіус дії приблизно 75 миль і дозволять росіянам використовувати більш сучасні ракети з більшим радіусом дії.

Це балістична ракетна система ближнього і далекого радіусу дії. Це дозволить Росії використовувати цей потенціал, зберігаючи при цьому свої можливості більшої дальності для використання на всьому полі бою, тим самим поглиблюючи арсенал Росії, а також, знову ж таки, даючи їй можливість завдавати ударів по тим цілям, які ми бачили, включаючи цивільні об'єкти - сказав він.

Райдер повідомив, що десятки російських військовослужбовців навчалися використовувати цю ракетну систему в Ірані.

Що саме отримали іранці в обмін на ракети, невідомо. Вважається, що частиною угоди може бути розвідувальна інформація.

Не вдаючись у конкретику, ми бачимо, що вони обмінюються інформацією щодо ядерних програм, космосу та інших технологічних можливостей, які має Росія і які потрібні таким країнам, як Іран - зазначив Райдер.

Райдер висловив занепокоєння з приводу зростання відносин Росії з іншими небезпечними гравцями, такими як Північна Корея, і вчинків Росії на світовій арені. Він вважає, що постачання ракет з Ірану може тривати.

Аспектом, який викликає занепокоєння, є відносини, що розвиваються між Росією та Іраном... І ви також бачите, що Росія розвиває відносини з Північною Кореєю, де вона стає, по суті, постачальником можливостей. Тому слід припустити, якщо Іран постачає Росії такі ракети, то, швидше за все, це не разова вигідна угода, а джерело можливостей, яке Росія прагнутиме використовувати в майбутньому - підкреслив він.

Американський чиновник зазначив, що з початку російського вторгнення у 2022 році США надали Україні понад 55,9 мільярда доларів допомоги у сфері безпеки. Особливу увагу приділено протиповітряній обороні, зокрема захисту від ракетної загрози.

Постачання інтегрованої системи протиповітряної оборони для України триває, і ми продовжуватимемо працювати з Україною щодо захисту від цих ракет та інших ракет, які використовує Росія - зазначив Райдер.

Читайте також