"У Путіна нестабільна психіка й загрожує геополітичній стабільності у світі" - колишній прем'єр Австралії

Президент країни-агресорки Володимир Путін загрожує не лише Україні, але Європі та світу. У разі перемоги, він би пішов війною на Молдову і Грузію, країни Балтії, Польщу. Тому західні партнери повинні допомагати, щоб ми перемогли й не дали іншим диктаторам поганий приклад, що можна безкарно нападати на сусідів. Дієві гарантії захисту від Альянсу могли б захистити нас від нападу в 2014-му та 2022-му. Канберра мала б приєднатися до гарантій безпеки України, якщо такі будуть від НАТО. Альянс повинен прийняти Україну, а до цього його члени мають допомагати нам військово. Про це Gazeta.ua розповів колишній прем'єр-міністр Австралії Тоні Ебботт.

На початку російської агресії дев'ять років тому ви сказали: "Світ схильний забувати про існуючі кризи на фоні появи нових, навіть якщо попередні ще тривають. Це велика помилка і небезпека. У випадку з Україною світове співтовариство має продовжувати цивільну та військову підтримку, доки загроза з боку Росії існує". Чи все протягом цих років було зроблене?

Із того, що знаємо заднім числом, то не все. Але давайте не недооцінювати того, що в Україні було зроблене за вісім років - між 2014-им і 2022-им. Той факт, що цивільні та військові українці змогли захистити країну на початку вторгнення, вказує, що Україна та її партнери провели багато якісної роботи.

ЗСУ в 2022-му були суттєво модернізовані, порівняно з 2014-им. Завдяки допомозі США та інших країн. Отримали чи купили нове озброєння, іншу зброю покращили та оновили, відбувалися зміни в армії, регулярні військові навчання. Добре вивчили уроки тих восьми років. Тому спроможності захищатися значно покращилися перед 24 лютого 2022 року.

Важливо, що українське населення разом із владою та військовими виступили разом проти агресора. Тому у вас була значна база для опору в 2022 році, порівняно з 2014 роком.

Живемо в західних демократіях, і недооцінювали російського диктатора та реальності, в якій жив уявляє себе богообраним, перевтіленням Петра І

Якими були найбільші помилки та прорахунки за ті вісім років?

Не думаю, що були великі помилки чи прорахунки з української сторони. Але точно були зі сторони Заходу. У нас, загалом, була оцінка, що позаяк не чинимо агресії проти інших, інші теж цього не робитимуть. Мовляв, живемо в демократіях, недооцінювали російського диктатора та реальності, в якій весь час жив уявляє себе певним чином богообраним, перевтіленням царя Петра І.

На Заході прийшло, врешті, розуміння, що якби Путін досяг успіху в Україні, наступними були б Грузія, Молдова. Далі - країни Балтії, які входять в ЄС і НАТО, і, врешті, Польща.

Те, що зараз робите, важливе не лише для України, а й для всієї Центральної та Східної Європи. Й навіть ширше для всього світу.

Мабуть, ви говорили з Путіним під час саміту "Великої двадцятки" в австралійському Брісбені в листопаді 2014 року. Якими були ваші враження про нього?

Він не позбавлений певних здібностей та харизми. Але навіть для мене було очевидно, що має мрії захопити Україну. Пам'ятаю відому нині розмову в стилі shirtfront із ним (дослівно з австралійської англійської "брати за сорочку" чи "брати за барки" - взяти противника за сорочку, щоб кинути на землю, у переносному значенні - кидати виклик у агресивний спосіб. Gazeta.ua). Вона відбулася, коли говорили про Олімпійські ігри в Пекіні, які були в лютому 2014 року.

Я запропонував Путіну вибачитися за те, що винен у збитті літака рейсу МН-17. Він убив 198 невинних людей, серед яких 38 австралійців. Пропонував попросити пробачення в сімей жертв і виплатити компенсації

Я запропонував Путіну вибачитися за те, що винен у збитті літака рейсу МН-17. Він убив 198 невинних людей, серед яких 38 австралійців. Пропонував попросити пробачення перед сім'ями жертв і виплатити їм компенсації. Але він продовжував брехню, що це українці збили літак, щоб вчинити провокацію, що ви фашисти, а Україна не має права на існування.

Подумав, що це вкрай жорстокий хлопець. У нього нестабільна психіка й загрожує геополітичній стабільності у світі. Мав рацію.

Свого часу ви написали статтю "Ігноруючи Україну, допомагаємо Росії". Саме відчувши можливу безкарність, Путін почав "грати м'язами"?

Він не був достатньо покараний за перше вторгнення в 2014 році. Поніс досить мінімальну відповідальність. На щастя для всіх, Україна виявилася значно краще підготовлена в 2022 році.

Західні демократії побачили величезний героїзм і піднесення, вашу волю до боротьби. І цього разу виявилися готовими допомагати. Партнери взялися брати значно більш активну участь в українській самообороні.

Що стало спусковим гачком для вторгнення Москви, чи могли бути кроки, які б завадили росіянам напасти, чи це було неминуче?

Путінське вторгнення в лютому 2022 року було абсолютно та потворно неспровокованим. Мої судження щодо того, що могло завадити явні гарантії захисту Україні НАТО. Альянс мав співпрацювати активніше з вами навіть не з 2014 року, а з 2008 року, щоб цьому запобігти.

Свої думки щодо цього висловив на недавньому Київському безпековому форумі те, як Захід поводився щодо Росії протягом багатьох років було стратегічною та безпековою недалекоглядністю.

Шкода, що нам бракувало стратегічної безпекової ясності протягом років перед вторгненням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росіяни робили величезні ПОМИЛКИ" - морпіх США про підготовку ЗСУ, контрнаступ і перемогу України

Які висновки зробили для себе про Росію та її керівництво за останні 15 місяців?

Путін править персоналістською диктатурою та прагне відновити вплив на всі колишні радянські республіки, не цураючись найкривавіших дій для цього. Із причин, що всі країни дуже пов'язані між собою, це загроза для всієї Європи та світу.

Як західний світ може дотиснути Путіна, щоб припинив війну, які має додаткові інструменти?

Захід має продовжувати поставляти важке озброєння Україні. Точно може і має, щоб пришвидшити завершення війни та сприяти більш мирному світовому порядку.

Захід має допомогти звільнити кожен сантиметр української території

Захід має робити все, що від нього залежить, щоб зберегти життя кожного українського мирного жителя і солдата, якого можна захистити. Має допомогти вам звільнити кожен сантиметр української території.

Колись ви вжили термін shirtfront. Як нам не тільки повалити Росію на землю, а й добити, аби більше не розпочинала воєн проти сусідів?

Потрібно забезпечити ситуацію, щоб сусіди Москви могли дати відсіч Росії, а вона сама була до тієї міри ослабленою, щоб не мати змоги наважитися на агресію. Щоб напад коштував для росіян надзвичайно дорого. Щоб навіть Путін зрозумів, що агресія принесе РФ значно більше шкоди, ніж отримає вигоди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Настала нова глава війни, яка може стати пасткою для Путіна" - Майкл Боцюрків

Наприкінці травня ви були в Києві та обговорювали з нашим п'ятим президентом Петром Порошенком створення міжнародного трибуналу для Путіна та його поплічників. Чи реально побачити їх покараними?

Наскільки розумію, в світі є ряд країн, готових вже заарештувати Путіна за ордером Міжнародного трибуналу, якщо раптом потрапить на їхню територію. Який сенс мати Міжнародний трибунал із військових злочинів у Відні, якщо таких як Путін не можна притягнути до судової відповідальності за їхні криваві злочини.

Очевидно, реалістичний судовий процес вимагає арешту Путіна. Наразі такий крок маловірогідний, поки він при владі й керує країною. Але це було б необхідно для встановлення більш мирного та справедливого порядку в світі.

Дехто на Заході говорить, що все одно з Путіним рано чи пізно треба буде сідати за стіл переговорів. За яких умов можемо з ними домовлятися після всіх злочинів, які вчинили росіяни?

Мінімальною умовою має бути повне виведення всіх російських військ із усієї української території.

Чи є небезпека, що Захід втомиться від війни в Україні й ми залишимося сам на сам із ворогом?

Завжди є такий ризик. Але такі люди, як я, робитимуть усе можливе в межах розумного, щоб так довго як Росія продовжує війну, вчиняє воєнні злочини, Україна могла отримувати всю необхідну допомогу і продовжувати опір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мене били й піддавали тортурам, щоб лише визнав, що агент ЦРУ" - колишній полонений американець

Австралія надала Україні на понад $655 млн оборонної, економічної і гуманітарної допомоги. Чому для Канберри важливо допомагати Україні?

Якщо агресор не заплатить за свої дії в Європі, то схожий агресор захоче повторити успіх в Азії. Маю на увазі Китай. Те, що робить Москва в Україні, чітко показує, чого хоче Пекін, щоб повернути під контроль Тайвань як бунтівну провінцію.

Так само як Росія трактує Україну, китайці трактують тайванців, відмовляючи їм у праві на незалежність

Так само як Росія трактує вас, китайці трактують тайванців, відмовляючи їм у праві на незалежність.

Австралія хоче, щоб Китай тримав свої руки геть від Тайваню. Тому Канберрі важливо завадити смертельним загрозам, які йдуть Україні від путінської Росії.

Українській армії для прикриття наступу дуже потрібні літаки. Ми подали до Австралії запит на 41 знятий з експлуатації винищувач F-18 Hornets. США не проти передачі. Влада Австралії не боїться погроз Росії та може бути однією з перших, хто дасть нам авіацію?

Я був би вкрай розчарованим, якби австралійська влада боялася російських загроз. Бо ніяка велика країна не є більше ізольованою від Росії, ніж ми. Якщо американці погоджуються, щоб Австралія дала винищувачі, на що потрібен експортний дозвіл США, сподіваюсь, негайно це зробимо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бавовни" сприяють нашому наступу" - Іван Киричевський

Після перемоги Україні потрібні безпекові гарантії від партнерів, бо РФ далі буде сусідом, заявив генерал-майор Збройних сил Австралії у відставці Мік Райян. Чи Австралія може бути серед країн, які дадуть такі гарантії?

Це буде залежати від того, якими будуть безпекові гарантії НАТО. Якщо Альянс візьме на себе такі зобов'язання, Австралія, як партнер блоку, має всеосяжно і швидко бути залучена до відповідного процесу. НАТО має дати вам такі гарантії.

Як влада Австралії та ви особисто ставитеся до перспективи членства України в НАТО?

Не можу говорити від імені австралійського уряду, але моє враження, що влада Австралії буде вітати вступ України в НАТО, якщо вас туди запросять.

НАТО має прийняти Україну як тільки у війні буде проглядатися реальне завершення. А до цього країни Альянсу повинні посилати будь-яку можливу військову підтримку, щоб гарантувати вам, що вистоїте.

Що ви б хотіли сказати українцям?

Легко сьогодні виступати за Україну, бо ведете війну за правду. Хочу сказати, що співчуваю кожному українцю та українці через те, що мусите пережити. Але також захоплююсь боротьбою, яку провадите за національну свободу та незалежність.

У Австралії отримуємо почуття свободи з молоком матері. Вчите нас, що не маємо спочивати на лаврах і сприймати добру долю як належне

Світ дивиться на вас. Знайте, ваш героїзм надихає мільйони. У Австралії отримуємо почуття свободи з молоком матері. Вчите нас, що не маємо спочивати на лаврах і сприймати добру долю як належне.

Даєте нам яскравий приклад, показуючи як хоробрі та віддані люди мають боротися за свою свободу. Як стояти за те, що справді правдиве та добре.

Читайте також: