У Раді розповіли, скільки мільярдів не вистачає у бюджеті на 2025 рік

Уряд говорить про нехватку мільярдів у бюджеті
Уряд говорить про нехватку мільярдів у бюджеті

Україна планує витратити значну суму на оборону та безпеку у 2025 році, незважаючи на зростаючий державний борг. Про це заявила голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Роксолана Підласа.

За її словами, Україна планує виділити на оборону та безпеку 2,2 трильйона гривень, що є більшою сумою, ніж фактичні витрати цього року. Проте, разом із зростанням оборонних видатків, країна зіштовхнеться зі збільшенням витрат на обслуговування державного боргу.

"Це теж наша реальність - ми живемо в борг. У 2025 році для покриття невійськових витрат ми змушені будемо зайняти ще майже $37 млрд, і використовувати їх ми маємо розумно", - наголосила Підласа.

Загальне зростання видатків бюджету у 2025 році очікується на рівні 5%, проте нових джерел доходу не з'явилося, а заплановані податкові зміни покриватимуть лише частину видатків. Також є питання щодо міжнародного фінансування, яке наразі неочікувано низьке та потребує знаходження додаткових джерел коштів.

Урсула фон дер Ляйєн, голова Європейської Комісії, запропонувала кредит у розмірі 35 млрд євро для України, який буде погашатися з прибутку від заморожених російських активів. Міністерство фінансів України роз'яснило, за яких умов Київ може отримати цю суму від ЄС.

Читайте також