У Румунії створюють найбільшу військову авіабазу НАТО в Європі - ЗМІ

Румунія будує найбільшу авіабазу НАТО
Румунія будує найбільшу авіабазу НАТО

На сході Румунії продовжуються роботи з перетворення аеродрому радянських часів на найбільшу військову базу НАТО в Європі. Румунська авіабаза "Міхай Когелнічану", розташована всього за 97 км від кордону з Україною, розширюється і це стало приводом для засудження з боку Росії, зазначає газета The Times.

Російський депутат Андрєй Клімов вказав, що чим ближче база до кордонів Росії, тим вища ймовірність її потрапляння у зону ударів з боку Росії.

Румунія зміцнює свою оборону відповідно до ворожих дій Росії. Недавно на румунській території були знайдені уламки трьох дронів, що примушує НАТО посилити патрулювання вздовж кордону.

Коли розглядалося питання про створення бази НАТО біля Криму 10 років тому, викликало певну стурбованість. Бен Ходжес, американський генерал у відставці, який тоді був прихильником такого проєкту, каже, що країни, що найбільше впливають на Росію, розуміють, що ставиться на кону. Він вважає, що рішення про посилення бази є заявою про незалежність від Росії.

Найбільша база НАТО в Європі

Авіабаза "Міхай Когелнічану" на сході Румунії перевершить базу "Рамштайн" в Німеччині і стане найбільшою базою НАТО в Європі, вдвічі більшою за розміром, ніж німецький гарнізон. Вона вже виконує функцію штаб-квартири для місій НАТО з повітряного патрулювання над Чорним морем.

На базу прибули два американських літаки B-52 минулого місяця, які здатні нести ядерне озброєння.

Авіабаза "Міхай Когелнічану" почали перетворювати на фортецю НАТО відповідно до російських вторгнень в Грузію в 2008 році і Криму в 2014 році. Джерело зазначає, що цей проєкт набув ще більшого значення після вторгнення в Україну у 2022 році.

Джерело: ZN.UA

Читайте також