У Туреччині сьогодні обирають президента: які шанси у претендентів

У Туреччині в неділю, 28 травня, проходить другий тур президентських виборів.

За пост глави держави змагаються чинний президент Реджеп Таїп Ердоган та лідер Республіканської народної партії (РНП) Кемаль Киличдароглу, який об'єднав навколо себе опозиційні сили, незадоволені правлячим режимом, повідомляє Gazeta.ua.

Виборчі дільниці відкрилися о 08:00 за місцевим часом, який збігається з київським. Триватиме голосування до 17:00, а перші результати почнуть оголошувати після 18:00.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Загалом право голосу в країні мають 60 млн 721 тис. 745 громадян.

У першому турі виборів Ердоган набрав 49,52%, а Киличдароглу ‒ 44,88% голосів виборців.

Нові опитування прогнозують перемогу Ердогана. Так, за даними соціологічного центру Özdemir Araştırma, чинного президента підтримують 54,12% виборців, а Киличдароглу ‒ 45,88%. Дослідження Areda Survey також показує перемогу Ердогана із результатом у 52,4% проти 47,6% підтримки опозиціонера.

14 травня в Туреччині відбулися президентські та парламентські вибори. На посаду лідера Туреччини претендували чотири кандидати.

Окрім Реджепа Таїпа Ердогана, свою кандидатуру висунули глава Республіканської народної партії Кемаль Киличдароглу, лідер націоналістичного альянсу Сінан Оган і кандидат від Партії Батьківщини Мухаррем Індже. Останній 11 травня оголосив про зняття своєї кандидатури. А Огана у першому турі підтримали 5,17% виборців. Він закликав своїх прихильників проголосувати у другому турі за Ердогана.