Україна готувала операцію у Сирії – ЗМІ

Україна підготовляла операцію в Сирії
Україна підготовляла операцію в Сирії

У "злитих" документах Пентагону йдеться про те, що Головне управління розвідки Міноборони України готувало удари по російських військах та "вагнерівцях" у Сирії за участю формувань курдів.

Очікували, що це змусило б Росію забрати частину ресурсів з України. Про це повідомило видання The Washington Post.

У грудні 2022 року президент Володимир Зеленський нібито наказав згорнути ці плани.

Українська розвідка нібито хотіла атакувати російські сили за допомогою дронів. Планували починати "з малого" або обмежитися ударами лише по "вагнерівцях".

Начальник ГУР Кирило Буданов відмовився коментувати це.

У статті вказали, що українські офіцери розглядали можливість підготувати бійців Сирійських демократичних сил. Це курдське угрупування автономного північного сходу Сирії. Вони могли взяти участь в обстрілах чи діяти паралельно.

У СДС хотіли пройти навчання, отримати системи ППО та гарантії збереження в таємниці їхньої ролі в операціях української розвідки. Керівники угрупування заборонили атакувати позиції росіян у курдських районах.

"Документи, про які ви говорите щодо наших сил, не є реальними. Ми ніколи не були стороною в російсько-українській війні", заявив речник СДС Фархад Шамі.

Документи свідчать, що Туреччина була знайома з такими планами України. Вона запропонувала українській розвідці атакувати з курдських районів, а не з утримуваних іншими повстанськими групами північних і північно-західних районів.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Туреччина виступає проти СДС. Але Сирійські демократичні сили головний партнер військ США у регіоні.

"До 29 грудня офіцери, схоже, з'ясували, що Зеленський зупинив їхні плани. Незрозуміло, чому Зеленський наказав ГУР припинити планування операцій, але в документі зазначається, що він міг зробити це з різних причин: тиск з боку США, обмеженість українських безпілотників або сумніви в тому, що атаки можуть бути успішними", йдеться у публікації WP.

Операцію могли припинити через успіх операцій військової розвідки у Росії. В американських документах пишуть, що українська розвідка була агресивною в організації диверсій, вбивств і дестабілізаційних операцій на окупованих територіях України.

У документах вказано, що Україна навряд чи повернеться до цих планів. Але такі атаки можуть "викликати російську відповідь, спрямовану проти інтересів США в регіоні, якщо підтримка операції буде приписуватися Штатам".

Статтю прокоментував радник глави Офіса президента Михайло Подоляк. Він сказав, що Україні доводиться воювати на різних напрямках.

"Дуже важливо було відволікти увагу ворога. Розробляються різні операції на різних рівнях. Тому що це конкретний один великий ворог Російська Федерація. Маємо зменшувати їхні ресурсні можливості", пояснив він.

Планів таких операцій можуть напрацювати десятки. Але реалізують лише пріоритетні.

"У рамках війни немає чогось особливого чи неособливого. Це тільки підкреслює, наскільки в нас розвідки, спецслужби і ГУР, і СБУ ефективно можуть працювати на різних напрямках", пояснив він.

19 лютого у Сирії пролунали вибухи. Гучно було, зокрема, у столиці країни Дамаску та в передмісті. Ракети зачепили й цивільну інфраструктуру. Проіранські збройні шиїтські формування взяли на себе відповідальність за атаку. Вони воюють на боці сирійської армії.

Військові Сполучених Штатів Америки заявили про знищення лідерів бойовиків ІДІЛ у Сирії. Унаслідок вертолітного рейду, здійсненого 17 лютого, було ліквідовано високопоставленого лідера терористичного угруповання "Ісламська держава" Хамза аль-Хомсі.

Читайте також