Україна модернізувала морські дрони Sea Baby: що змінилося

Морський дрон Sea Baby під час модернізації
Морський дрон Sea Baby під час модернізації

Україна удосконалила морські дрони Sea Baby

Морські дрони Sea Baby української виробництва пройшли значну модернізацію, ставши швидшими та потужнішими. Про це повідомив генерал СБУ Іван Лукашевич, зазначивши, що ці зміни стали можливими завдяки виявленим недолікам і експертизі.

«В порівнянні з тими, які ми вперше випробували в жовтні 2022 року для атаки російських військових кораблів у Севастопольській бухті. Ми усвідомили недоліки перших проектів, але виробник не міг передбачити цих речей, тому що на той час у світі не було експертизи для таких високотехнічних дронів», – розповів Лукашевич.

Однією з модифікацій стало збільшення розміру боєголовки дронів. В результаті цих змін вони можуть перевозити важку вибухівку вагою понад 800 кілограмів.

Також було покращено мореплавність дронів, забезпечивши їм можливість плавання на хвилях заввишки півтора метра. Крім того, вдалося збільшити радіус дії безпілотників, тепер вони можуть пролетіти втричі більшу відстань, ніж між Одесою та Севастополем, досягаючи понад 900 кілометрів.

Україна також «хотіла зробити їх багаторазовими, щоб вони були і дешевшими, і ефективнішими», – додав Лукашевич.

Окрім технічних поліпшень, СБУ використовує кілька локацій для виробництва та тестування безпілотників. Це дозволяє забезпечити унікальні можливості та провести спецоперації з різних командних пунктів.

Презентація українського морського безпілотника Magura 5 відбулася на міжнародній виставці зброї IDEF 2023. Вперше дрони було використано 1 лютого 2024 року, коли вони затопили російський ракетний катер «Івановєц».

У середу, 14 лютого, у Чорному морі дрони Magura V5 Головного управління розвідки знищили російський великий десантний корабель «Цезар Куніков».

Читайте також

Росія окупувала Вугледар – DeepState
сьогодні, 21:14 2 переглянули
Росія окупувала Вугледар – DeepState