Україна "розплачуватиметься" за війни на Близькому Сході - ЗМІ

Україна на передовій воює
Україна на передовій воює

Напруга між Ізраїлем та "Хезболлою" зростає

За останні дні, напруга між Ізраїлем та ісламістським рухом "Хезболла", що базується в Лівані, починає набирати обертів. Наявність конфліктів у Газі і Ізраїлі може мати наслідки й для України, повідомляє Business Insider.

"Ізраїль і Хезболла, бойове угруповання, яке підтримується Іраном, що діє з Лівану, регулярно обмінюються вогнем після того, як ХАМАС влаштував свою транскордонну терористичну атаку з Гази на Ізраїль 7 жовтня. Попри те, що ця боротьба досі була стримана в прикордонному регіоні, вона може перерости у ширшу війну", – пише видання.

Чиновники Армії оборони Ізраїлю висловлюють серйозну стурбованість щодо загострення відносин з "Хезболлою". Контр-адмірал Даніель Хагарі попередив про можливу ескалацію конфлікту, яка може мати негативні наслідки для Лівану та всього регіону.

За останні дні зростає кількість ракетних атак зі Лівану на Ізраїль, також ВПС Ізраїлю проводять оперативні дії проти баз "Хезболли" на півдні Лівану.

У разі повномасштабного збройного конфлікту, Ізраїль знадобиться більше боєприпасів. Це може сильно поставити під тиск артилерійське виробництво Заходу, що вже є проблемою через війну в Україні. За словами експертів, це може негативно вплинути на попит і постачання Україні.

"Захід уже перебуває під значним тиском лише для того, щоб задовольнити попит на артилерію для війни в Україні. Тому будь-який новий конфлікт, будь то на Близькому Сході чи деінде, посилить проблеми з постачанням тут", — сказав Рафаель Коен, директор Програми стратегії та доктрини ВПС проекту RAND.

Заступниця директора програми передової оборони Центру стратегії та безпеки Скоукрофта Атлантичної ради, Кетрін Левантовська, вважає, що Україна також може постраждати від наслідків нової війни в Ізраїлі. Вона стверджує, що перенаправлення артилерії на Ізраїль негативно вплине на військові дії саме України та зробить її більш вразливою перед Росією.

"Перенаправлення артилерії на Ізраїль суттєво завадить військовим операціям України, змусить її скоротити свої зусилля та зрештою збільшить ризик для [утримання] стратегічних позицій і територій (...) Ніхто не передбачав, що війна в Україні триватиме так довго, як вона триває, і я не передбачаю, що Ізраїль відступить раніше", — сказала вона.

Джерело: УНІАН

Читайте також