Україна залучатиме відставних пілотів НАТО для F-16, - сенатор Грем

Пілоти НАТО на F-16 передають свої знання українським колегам
Пілоти НАТО на F-16 передають свої знання українським колегам

Україна планує запрошувати відставних пілотів F-16 з країн НАТО для керування винищувачами, поки готуватиме своїх власних льотчиків.

Про це повідомив сенатор США Ліндсі Грем після зустрічі з президентом Володимиром Зеленським.

"Якщо ви відставний пілот F-16 і шукаєте можливість боротися за свободу - вони наймуть вас тут. Вони шукатимуть по країнах НАТО відставних добровольців, які допоможуть їм, поки вони не підготують своїх пілотів", - заявив Грем.

Сенатор також оголосив, що після зустрічі з новим генеральним секретарем Марком Рютте у четвер запропонує НАТО офіційно запросити Україну до альянсу.

Щодо подальшої підтримки України, Грем висловив сподівання, що в грудні США приймуть новий бюджет допомоги. "Буде військово-орієнтований бюджет. Зброя, яку українці використовують тут, зроблена в Америці. Вона створює робочі місця для американців", - пояснив він.

Сенатор-демократ Річард Блюменталь повідомив про розробку нового законопроєкту "Допомагай Україні", який має закріпити двосторонню підтримку на законодавчому рівні.

Також Блюменталь зазначив, що США планують закуповувати українські безпілотники: "Ми були на заводі безпілотників. Ми, напевно, будемо купувати у вас безпілотники. Ми хотіли б підкреслити важливість економічного прогресу".

Президент Зеленський в своєму Telegram-каналі розповів про зустріч із делегацією Сенату США: "Сьогодні зустрівся з делегацією Сенату США. Обговорили, що потрібно, щоб завершити цю війну справедливо, зокрема нашу потребу в застосуванні далекобійної зброї. Дякую Америці за підтримку нашого захисту!"

Читайте також