Українцям показали, скільки військовозобов'язаних перебувають у розшуку ТЦК

Фото розшуку ТЦК військовозбов'язаних людей
Фото розшуку ТЦК військовозбов'язаних людей

Міністерство оборони розкрило статистику про порушників військового обліку та розшуку ухилянтів. З початку агресії територіальні центри комплектування (ТЦК) склали понад 180 тисяч адміністративних протоколів на порушників військового обліку та надіслали понад 400 тисяч повідомлень щодо розшуку ухилянтів.

Ці дані були надані Міністерством оборони відповідно до запиту юриста Романа Лихачова, повідомляє "Новое время".

У 2022 році ТЦК склали 55,68 тисяч протоколів за порушення правил військового обліку та псування військово-облікових документів. Найбільша кількість порушень була зафіксована у Житомирській області, Києві, Волинській та Закарпатській областях. Загальна сума стягнутих штрафів становила 49,29 млн грн.

У 2023-2024 роках кількість протоколів значно зросла - до 130,1 тисяч, а сума штрафів досягла 150,3 млн грн. Лідерами за кількістю складених протоколів стали Львівська, Закарпатська та Дніпропетровська області.

Щодо кримінальних правопорушень, у перший рік війни ТЦК подали 21,3 тисяч заяв, а за 2023-2024 роки - 20,87 тисяч. Найбільша кількість таких заяв була подана у Львівській області.

Статистика розшуку ухилянтів також вражає. У 2022 році ТЦК подали 100,5 тисяч повідомлень про розшук осіб, які ухиляються від військової служби. Лідерами стали Тернопільська, Львівська та Івано-Франківська області.

У 2023 році та першій половині 2024 року кількість таких повідомлень зросла втричі - до 316 тисяч. Найбільша кількість повідомлень була представлена у Львівській, Закарпатській, Івано-Франківській, Тернопільській та Хмельницькій областях.

Юрист Роман Лихачов вказує, що в Україні близько 5-6 млн осіб, які можуть пройти службу. Він також наголошує на серйозній неукомплектованості судів та їх перевантаженості справами з військових правопорушень, що ускладнює процес накладання штрафів на всіх порушників.

Раніше адвокат розповів, які покарання загрожують ухилянтам з 17 липня.

Читайте також