Українцям відповіли, чи загрожують штрафи за шум від генераторів

Українцям відповіли, чи загрожують штрафи за шум від генераторів

За користування генератором українці не будуть штрафувати за перевищення рівня шуму. Згідно зі статтею РБК-Україна, у зв'язку з перебоями у постачанні електроенергії жителі України змушені шукати альтернативні джерела світла та енергії, і одним із таких засобів є генератор. Проте, при використанні генератора необхідно дотримуватися правил, які включають встановлення генератора на відкритому повітрі на відстані щонайменше шість метрів до вікон, дверей та гаражів. Також заборонено встановлювати генератори у багатоповерхових будинках, оскільки вони можуть створювати шум, який заважатиме мешканцям та впливатиме на їхнє здоров'я. Під час використання генератора також варто пам'ятати про чадний газ, який може бути небезпечним для життя, якщо його концентрація становить велике значення в непровітрюваному приміщенні.

З'явилась інформація, що в Україні штрафуватимуть власників генераторів за перевищення норм шуму. Однак, у Законі "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" передбачено штраф за шумове забруднення. Допустимий рівень шуму на територіях, прилеглих до житлових будинків, становить 55-70 дБ у денний час і 45-60 дБ у нічний час. За порушення цих норм може бути застосовано штраф у розмірі 5-15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для фізичних осіб і 15-30 для юридичних осіб, а також за повторне порушення, штраф може зрости до 15-30 неоподатковуваних мінімумів доходів для фізичних осіб і до 50-150 мінімумів для юридичних осіб.

Проте, уряд заявив, що інформація про штрафи за шум від генераторів не є правдою. Законодавство передбачає, що ці вимоги не застосовуються при ліквідації наслідків аварій, стихійних лих та інших надзвичайних ситуацій, а також у випадку, коли генератори використовуються для життєдіяльності житлових і нежитлових громадських будівель. Крім того, українцям дали поради, як знизити рівень шуму від генератора, зокрема встановити його на відстані шести метрів від житлових будинків, обладнати його шумозахисними екранами та задекларувати вихлопні гази.

Читайте також: