Українці можуть не платити за комуналку, але є умови: як подати заяву

Лист заяви на безкоштовну комуналку
Лист заяви на безкоштовну комуналку

З 3 квітня 2024 року деякі українці можуть отримати 100% знижку на комунальні послуги, якщо вони працювали за певними професіями у сільській місцевості та продовжують проживати там. Про це повідомляє Пенсійний фонд України (ПФУ). Однак, для отримання цієї пільги необхідно відповідати деяким критеріям.

Пенсіонери, які працювали у педагогічних, медичних та фармацевтичних професіях, а також фахівці із захисту рослин, працівники музеїв, бібліотек, державних та комунальних закладів культури та навчальних закладів у сфері культури можуть скористатися пільгою. Однак, їх середньомісячний дохід не повинен перевищувати 4240 гривень на одну особу.

  • Пенсіонери мають мати щонайменше три роки стажу роботи у відповідній професії.
  • Вони повинні обіймати посаду, яка дає право на цю пільгу на момент виходу на пенсію.

Пільга діє протягом дванадцяти місяців із місяця звернення, але не більше ніж до кінця календарного року. На її отримання необхідно подати заяву та документи, що підтверджують проживання у сільській місцевості.

Заяву та необхідні документи можна подати до Пенсійного фонду України особисто через сервісні центри ПФУ, поштою або онлайн через веб-портал або мобільний додаток ПФУ, або через портал Дія.

Читайте також