Українці можуть платити за світло вдвічі менше: що для цього потрібно зробити

Світлові лічильники для енергоефективності у будинках
Світлові лічильники для енергоефективності у будинках

Українцям пояснили, як можна подати заявку та що потрібно зробити, щоб платити за електроенергію за тарифом 2,16 гривень за кожен кіловат-годину.

За інформацією порталу "Обозреватель", цю можливість мають споживачі, які розглядають можливість підключитися до багатозонного тарифу. Для цього потрібно встановити спеціальний лічильник і звернутися до постачальника електроенергії.

Багатозонний тариф дозволяє знижувати витрати на електроенергію вночі, коли вартість стає вдвічі нижчою. Наприклад, при використанні двозонного лічильника з 23:00 до 7:00 години вартість електроенергії складатиме 2,16 гривень замість звичайних 4,32 гривень.

Один із постачальників зазначає, що вдень тариф залишається незмінним, але вночі діє 50% знижка. Таким чином, багатозонний тариф дозволяє економити на електроенергії вночі.

Заступник міністра енергетики Світлана Грінчук заявила, що немає планів підвищувати тариф до кінця квітня 2025 року. Зараз діє єдина фіксована ціна для індивідуальних та колективних споживачів у розмірі 4,32 гривень за кіловат-годину.

Варто відзначити, що ринкова вартість електроенергії становить близько 7,5 гривень за кіловат-годину.

Деталі щодо уніфікації тарифу на електроенергію були пояснені експертом.

Читайте також