Українці скаржаться, що пенсії не вистачає навіть на оплату комуналку: яку суму назвали гідною

Українські пенсіонери страждають від нестачі коштів на оплату комунальних послуг

Пенсіонери в Україні скаржаться, що їхні пенсії недостатні навіть для виплати комунальних послуг. За даними, отриманими від пенсіонерів, мінімальна пенсія в країні становить 7 100 гривень, однак багато людей отримують значно менші суми, які не вистачають навіть на комунальні послуги.

"Її навіть на комуналку не вистачає. Хоча максимально заощаджую. Коли купаюсь, намагаюся витрачати якнайменше води, світло практично не включаю, взимку холодильник вимикаю - зберігаю продукти за вікном. Я навіть цін на них не знаю - з дому практично не виходжу, проблеми з ногами... Є зять, діти, онуки - вони допомагають усім необхідним... Я навіть не уявляю - а якщо інвалід, і нікого немає близьких... Померла б з голоду", - розповіла 66-річна художниця Мирослава Сильвестрівна, інвалід з дитинства, яка отримує пенсію у розмірі 2 500 гривень.

Пенсіонери сподіваються, що після індексації, яка відбудеться у березні, їхні виплати збільшаться. Проте, вони прогнозують, що це будуть незначні суми.

"Якось підрахувала, що у мене від пенсії на щоденні витрати 70 гривень на день залишається. А індексація - це подачки. Нехай краще пенсію зроблять хоча б 5-6 тисяч на місяць", - заявила 71-річна пенсіонерка Людмила Василівна, яка має пенсію у розмірі 3 тисяч гривень.

З 1 квітня планується підняти мінімальну пенсію до 8 тисяч гривень. Однак пенсіонери вважають, що достатньою буде сума в 5-6 тисяч гривень.

Нагадаємо, що раніше було повідомлено, що індексація, яка відбудеться у березні 2024 року, може стосуватись також військових пенсій.