Українці в Польщі можуть втратити пільги з 30 червня

Польща продовжила пільги для українських біженців до 2024 року

Польща продовжила виплати пільг українським біженцям, але лише до 30 червня 2024 року. Через це багато громадян України стурбовані тим, що буде далі, адже більшій частині з них нема куди повертатися на Батьківщині.

Про це повідомляє РБК-Україна.

Спеціальний закон, який був ухвалений у березні 2022 року, надав українцям в Польщі доступ до системи освіти, охорони здоров'я та ринку праці. Українці можуть отримувати "800 плюс" (7700 грн.) щомісяця на неповнолітню дитину або "Сімейний капітал" - 12 тис. злотих (115,4 тис. грн.) на новонароджену дитину.

З 1 березня у Польщі вводиться плата за тимчасове житло для біженців - 40 або 60 злотих на добу. Однак, людям похилого віку, вагітним, дітям та особам з інвалідністю, а також тим, хто опинився у скрутній ситуації, платити не потрібно.

Уповноважений мера Любліна у справах біженців Анджей Воєвудський зазначив, що з колективних центрів розміщення біженців не виселятимуть.

"Допомога буде надаватися і далі. Однак ми поки не знаємо, в якому напрямку будуть зміни. Ми очікуємо на підвищення тарифу на проживання та харчування біженців, який, незважаючи на інфляцію або високі тарифи на електроенергію, не змінювався", - зазначив чиновник.

Він додав, що у Любліні проживає велика кількість біженців з України, які мають особливі умови проживання у гуртожитках. Інші також можуть подати заяву на звільнення від оплати, якщо перебувають у скрутній ситуації, і часто отримують дозвіл на це.

Місцева влада в Польщі не має механізмів для примусового взяття оплати за проживання у біженців, якщо вони не мають підстав для звільнення від цього.

Деякі експерти вважають, що допомога "800 плюс" для дітей з України буде збережена, хоча систему потрібно посилити. З'явилися сигнали про те, що деякі діти перебувають в Україні, але все ще отримують виплати з Польщі.

Раніше також повідомлялося, що українцям у Польщі почали скасовувати статус тимчасового захисту UKR.