Українським військовим виплатять грошову допомогу: хто може отримати

Українські військовослужбовці отримають грошову допомогу при інвалідності

Українські військовослужбовці тепер матимуть можливість одержати грошову допомогу у випадку, якщо їм буде встановлено інвалідність. Про це інформує Кабінет Міністрів.

Цю допомогу отримають військовослужбовці, які отримали поранення, травму, контузію, каліцтво, або хворобу і мають відповідну довідку від медико-соціальної експертної комісії (МСЕК), в якій зазначено про інвалідність або втрату працездатності.

Для цього потрібно написати заяву командиру військової частини, який ухвалить всі необхідні документи, зробить їх копії та видаст висновок про можливість отримання допомоги. Потім запит надсилається до департаменту соціального забезпечення Міністерства оборони.

Військовослужбовці, які звільнилися з ЗСУ, повинні звернутися до Територіальної воєнно-командних комісій та соціальних підрозділів, в яких вони зареєстровані. Воєнкомат приймає документи, засвідчує їх копії та складає можливість отримання допомоги. Після цього запит також надсилається до департаменту соціального забезпечення Міністерства оборони.

В повідомленні також зазначено, що для подання запиту на грошову допомогу необхідно мати наступні документи та їх копії:

  • Паспорт;
  • Ідентифікаційний номер;
  • Номер банківського рахунку;
  • Довідка про обставини поранення (травми, контузії, каліцтва);
  • Постанова Військово-лікарної комісії про причинний зв'язок поранення (травми, контузії, каліцтва чи хвороби);
  • Довідка МСЕК про встановлення відсотка втрати працездатності чи інвалідності;
  • Витяг з наказу командира військової частини про виключення зі списків у зв'язку зі звільненням.

Тим, хто звільнився з ЗСУ, також потрібно подати виписку з наказу військової частини про виключення зі списків у зв'язку зі звільненням.

Нагадаємо також, що в Україні спростили систему виплат сім'ям полонених, які зникли безвісти та загиблих військових.