Укренерго оновило графік відключень електроенергії на 9 липня: як працюють черги

Графік відключень електроенергії на 9 липня
Графік відключень електроенергії на 9 липня

Національна енергетична компанія "Укренерго" опублікувала оновлену інформацію щодо графіка відключень електроенергії на 9 липня. За повідомленням, будуть встановлені обмеження споживання електроенергії.

Основні моменти:

  • З 16:00 до 19:00 будуть проведені три черги відключень.
  • У вечірні години та до кінця доби обмеження зменшаться за рахунок аварійного постачання з Європейського Союзу.

За словами "Укренерго", споживачі в кожній області розподіляться на 6 черг. Кожна черга представлятиме групу побутових споживачів та підприємств, які використовують певну кількість мегаватів. Обсяг споживання в областях буде відрізнятися в залежності від потреб критичної інфраструктури та кількості промислових підприємств, які імпортують понад 80% свого споживання.

Диспетчерський центр "Укренерго" визначить, скільки черг застосувати одночасно у всіх регіонах для компенсації енергетичного дефіциту. Обленерго в кожному регіоні встановують тривалість черги та визначають, яку чергу відключати в конкретний момент.

Умовно графіки відключень розподіляються так:

  • 1 черга - 4 години обмежень на добу
  • 2 черги - 8 годин обмежень на добу
  • 3 черги - 12 годин обмежень на добу
  • 4 черги - понад 12 годин обмежень на добу

"Укренерго" рекомендує громадянам перевіряти інформацію про графіки погодинних відключень на офіційних сайтах та сторінках у соціальних мережах обленерго у своїй області та м. Києві.

Компанія пояснює, що головною причиною впровадження графіків погодинних відключень є наслідки восьми ракетних та дронових ударів по українських електростанціях, які сталися з початку року. Збитки української енергетичної системи перевищують 9 ГВт потужності, що еквівалентно споживанню таких країн, як Нідерланди або Фінляндія у пікові години влітку.

Також зростання споживання через літню спеку впливає на дефіцит потужності в системі електропостачання. "Укренерго" закликає громадян уникати одночасного вмикання сильних електричних приладів, коли включається світло за графіком, та, якщо можливо, обмежити використання кондиціонерів.

Читайте також