В Украине могут резко повысить премии для некоторых судей

Некоторі судді можуть отримати збільшені премії
Некоторі судді можуть отримати збільшені премії

Кабінет Міністрів України запропонував ввести нову систему преміювання для суддів місцевих судів у проєкті державного бюджету на 2025 рік. Згідно з проєктом закону №12000, суддям першої інстанції можуть виплачувати щоквартальні премії у розмірі до 40% посадового окладу за кожен місяць.

Ця пропозиція викликає ряд питань, оскільки чинний закон про судоустрій і статус суддів не передбачає виплату премій суддям. Більше того, закон встановлює, що суддівська винагорода регулюється виключно цим законом і не може визначатися іншими нормативно-правовими актами.

Наразі посадовий оклад судді місцевого суду становить 63 060 гривень, що, за оцінками експертів, значно менше, ніж зарплата в деяких органах виконавчої влади. Однак запропонована система преміювання може створити нові проблеми.

По-перше, незрозуміло, звідки будуть брати кошти на премії, адже бюджет судової влади у 2025 році залишається майже на тому ж рівні, що й у 2024 році. По-друге, виникає питання, як це узгоджуватиметься із законом про судоустрій. По-третє, є сумніви щодо справедливості визначення таких премій та механізму прийняття рішень про їх призначення.

Раніше Рада суддів України пропонувала підвищити розмір посадових окладів суддям місцевих судів, особливо у прифронтових областях, шляхом "розмороження" прожиткового мінімуму для розрахунку окладів суддів. Однак пропозиція щодо встановлення премій не була частиною цих рекомендацій.

Читайте також