В Україні офіційно з'явилася нова професія

Нова професія в Україні
Нова професія в Україні

Україна ухвалила новий професійний стандарт для демінерів.

Про це повідомили в прес-службі Міністерства економіки України.

Національне агентство кваліфікацій затвердило новий професійний стандарт для демінерів – "Оператор із пошуку вибухонебезпечних предметів (демінер)".

Раніше в країні не було єдиного стандарту для демінерів, що ускладнювало процес навчання. Але тепер новий стандарт дозволить створити єдині правила навчання, а також приверне увагу гуманітарного розмінування ветеранів і полегшить їх інтеграцію в українській та міжнародній сферах.

Заступник міністра економіки України Ігор Безкаравайний заявив, що новий стандарт значно розширить можливості для навчання та допоможе отримати міжнародно визнану кваліфікацію.

Демінери в Україні / Фото: Getty Images

Після ухвалення нового стандарту будуть внесені наступні зміни:

  • Професія отримає офіційний код, який визнають на державному рівні.
  • Буде встановлена чітка система оплати праці для працівників цієї сфери.
  • Планується розробити освітню програму підготовки дипломованих демінерів.

Директор ТОВ "Шериф-Розмінування" Євген Антипенко відзначив, що люди з інвалідністю, включаючи ампутованих, можуть працювати як демінери у нетехнічному обстеженні території за допомогою дронів та іншої техніки. Це створює довгострокові можливості для роботи у цій сфері. В Україні є багато можливостей для демінерів, і важливо, щоб ветерани могли використовувати свої навички у мирному житті.

Окрема подяка Міністерству економіки України за ініціативу з розробки професійного стандарту демінера та Національному агентству кваліфікацій за усвідомлення потреби у стандарті та оперативне оформлення документів та підтримку

Розроблений стандарт передбачає п'ять рівнів підготовки, від базового для нетехнічного обстеження до рівня для розмінування територій та будівель.

Згадаймо, Зеленський виставив на показ F-16 та розповів про "щит України".

Читайте також