В Україні пропонують суттєво підвищити акцизи на пальне: що може різко подорожчати

Україні вводять нові акцизи на пальне

Директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн пояснив, чому в Україні діють неоднакові ставки акцизу на різні види палива. Проте, вважає він, уже з другого півріччя 2024 року почнуть діяти нові акцизні податки на пальне, які мають стати спробою збалансувати справедливість, потреби держави у грошах та вплив на економіку.

Про це він написав у своїй статті для ZN.UA.

Куюн розповів, що у країнах Європи ціни на пальне регулюються залежно від потреб держави. В Україні підвищення акцизів має також враховувати фінансові можливості населення та потреби бюджету.

"Сьогодні найбільше акцизу чомусь платять покупці бензину - у чотири рази більше споживачів автогазу і в півтора рази більше, ніж споживачі дизеля", - зазначив експерт.

Наразі, повідомив він, Мінфін пропонує з другого півріччя 2024 року запровадити ставки акцизів на рівні:

  • бензин — 242,6 євро/100 л,
  • DT — 177,6 євро/100 л,
  • автогаз - 55,6 євро/1000 л.

Це дозволить поповнювати державну скарбницю додатково на 1,5 млрд. гривень на місяць.

Уряд схвалив підвищення акцизів на пальне, проте поки що документ чекає на розгляд у Раді. При цьому, з урахуванням опублікованих ставок вже можна підрахувати, на скільки подорожчає паливо. В уряді планують підвищувати акцизи протягом 5 років:

  • Ставки на бензин мають зрости в 1,7 рази, з 213 до 359 євро/1000 л – ціни на бензин зростуть на 7,3 грн/л.
  • На ДП акциз планують підвищити у 2,4 рази зі 139 до 330 євро/1000 л, а це означає, що якщо курс євро буде на такому ж рівні, вартість дизеля зросте на 9,6 грн.;
  • на скраплений газ акциз пропонується підвищити з 52 до 70 євро/1000 л. Тобто ціна за літр збільшиться на 0,9 грн.

При цьому Куюн запропонував розрахунки Консалтингової групи "А-95", які дозволять збільшити надходження до держбюджету на таку саму суму, як планують у Кабміні - 1,5 млрд. гривень, але не так сильно вдарять по населенню.

Дизель: споживається в основному комерційним та промисловим секторами економіки, а це означає, що його подорожчання призведе до зростання споживчих цін. В "А-95" вважають, що ставка акцизу для ДП у 165 євро буде оптимальною.

Бензин є пальним із найбільшим податковим навантаженням, а це означає, що потенціал її підвищення найменший. Аналітики у своїх розрахунках розглянули підвищення із 213,5 до 225 євро.

На автогаз там пропонують збільшити акциз із 52,6 євро до 135 євро. Різкий стрибок Куюн пояснив тим, що 15 років діяла податкова пільга для цього виду палива, а Україна перетворилася на великого імпортера автогазу. При цьому відсоток російського пального в імпортних обсягах палива залишається високим.

"Відповідно, посилено стимулювати це й надалі абсолютно недоцільно та шкідливо. Час для податкових канікул минув. Але й ховати цей сегмент не можна", - зазначив експерт.

Він додає, що альтернативні ставки можна підбирати й надалі, але у будь-якому разі паливо подорожчає на 2-5 гривень залежно від його виду.

"Яка буде деталізація, залежатиме від того, чи готова держава перейти до справжніх непопулярних кроків, що вже перезріли", - підсумував Куюн.

Нагадаємо, АЗС показали, як змінилися ціни на пальне на початку тижня: скільки коштують бензин, дизель та автогаз.