В Україні знизили призовний вік: з кількох років можуть мобілізувати

Молоді хлопці проходять медкомісію
Молоді хлопці проходять медкомісію

У новому законі про військову службу, мобілізацію та військовий облік, який набув чинності в Україні в травні, внесено значні зміни до процесу мобілізації та військової підготовки громадян.

Згідно з новими правилами, тепер загальна мобілізація в Україні охоплює чоловіків віком від 25 до 60 років. Призовний вік знижено з 27 до 25 років, що розширює базу потенційних військовослужбовців.

Також варті відзначити, що з 2025 року впроваджується обов'язкова базова військова підготовка у вищих навчальних закладах, хоча деякі громадяни будуть звільнені від неї.

Замість термінової служби, вводиться базова військова служба тривалістю 5 місяців у мирний час та 3 місяці у військовий. Важливою зміною є те, що громадяни з 18 років мають можливість самостійно вибрати час проходження цієї служби.

Молоді громадяни отримують відстрочку до досягнення мобілізаційного віку незалежно від базової військової підготовки або служби, що дозволяє їм більше часу на навчання та професійний розвиток.

Мобілізація в Україні

Слід відзначити, що чоловіки до 25 років, які не служили в армії, вважаються призовниками і можуть бути мобілізовані лише за власною згодою. Проте є винятки для осіб із досвідом військової чи альтернативної служби, випускників військових кафедр, звільнених поліцейських та деяких інших категорій, яких можуть мобілізувати вже з 18 років.

Крім того, закон уточнює різницю між призовником та військовозобов'язаним, що має важливе значення для процесу мобілізації. Військовозобов'язані мають військовий квиток чи тимчасове посвідчення, на відміну від призовників.

Варто пам'ятати, що військовий стан та загальна мобілізація в Україні продовжено до 9 листопада 2024 року.

Читайте також