В ЗСУ сказали, навіщо РФ вивела у Чорне море фрегати з "Калібрами"

Є кілька причин, чому російські фрегати з ракетами типу "Калібр" можуть вийти в Чорне море.

З одного боку, це може бути лише показом сили з боку Кремля, який вони так люблять. З іншого боку, це може бути реальною загрозою, пов'язаною зі запуском ракет і обстрілом України. Про це заявила Наталія Гуменюк, керівниця Об'єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України, під час телемарафону.

За нашими даними, було зафіксовано виведення двох фрегатів з ракетами "Калібр". Це означає, що до 16 ракет можуть бути готові до використання. Крім того, було розгорнуто корабельну групу з восьми одиниць - розповіла говорить Гуменюк.

За словами Гуменюк, один з цих фрегатів знаходиться в Азовському морі, а решта сім продовжують чергування і патрулювання Чорного моря. Але вони залишаються в тому самому районі, який вони контролюють вже кілька місяців, і який вони вважають відносно безпечним для себе.

У телеграм каналі новин "INKORR" також можна слідкувати за останніми подіями.

Гуменюк назвала два можливих варіанти.

За її словами, виведення ракетоносних фрегатів на чергування може бути лише показом сили. Оскільки ворог намагається змусити насильно впливати на цивільне судноплавство і загрожує нам в усіх напрямках.

Другий варіант, за думкою Гуменюк, - це реальна загроза обстрілу.

З іншого боку, можливе підвищення ракетної небезпеки. Оскільки протягом тривалого часу не було ракетних ударів з ракет морського базування, і можливо тепер ворог буде використовувати цю зброю - зазначила спікер.

Окупанти можуть випустити всі свої ракети по Україні в один раз, але це малоймовірно.

РФ має достатню кількість носіїв для ракет. Кораблі Чорноморського флоту, Каспійська флотилія, стратегічні бомбардувальники, такі як Ту-95 і Ту-160 - все це підтвердив Юрій Ігнат, речник Повітряних сил Збройних сил України, під час телемарафону.