"Вагнерівці" хотіли захопити ядерну базу, але не змогли відкрити двері – ГУР

Вагнерівці намагалися захопити ядерну базу, але не відкрили двері
Вагнерівці намагалися захопити ядерну базу, але не відкрили двері

У червні під час заколоту у Росії найманці ПВК "Вагнер" дійшли до бази "Воронєж-45", на якій зберігається ядерна зброя.

"Вагнерівці" мали намір захопити ядерну зброю, розміщену на базі, розповів керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов у коментарі Reuters.

"Найманці просунулися набагато далі вглиб Росії, ніж вважали спочатку. Згідно з опублікованими відео та інтерв'ю з місцевими мешканцями, частина бойовиків під час руху у бік Москви повернула на схід по шосе в напрямку укріпленої армійської бази РФ", пише видання.

Однак спостереження припиняється за 100 км від ядерної бази "Воронєж-45".

"Вагнерівці" досягли бази і хотіли отримати невеликі ядерні пристрої радянських часів, щоб підняти ставки у своєму заколоті. Адже якщо ти готовий битися до останнього, то це один з об'єктів, який значно підвищує ставки", пояснив начальник української розвідки.

На базі "Воронєж-45" зберігаються невеликі ядерні пристрої, які можна носити в рюкзаку. Єдиним бар'єром між бойовиками ПВК і зброєю виявилися двері до ядерного сховища.

"Це було одне з ключових місць зберігання цих рюкзаків. Але двері сховища були зачинені, і до технічної частини вони не зайшли", зазначає Буданов.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

З незрозумілих причин найманці відступили. Джерело у Кремлі частково підтвердило цю інформацію:

"Підрозділу ПВК вдалося потрапити в зону особливого інтересу, внаслідок чого американці розхвилювалися, оскільки там зберігаються ядерні боєприпаси. Це ж занепокоїло і Кремль, тож стало поштовхом до успішних переговорів за посередництва президента Білорусі Олександра Лукашенка".

Американські офіційні особи висловили сумніви щодо заяви Буданова.

"Ми не можемо підтвердити цей звіт. У нас не було жодних ознак того, що ядерна зброя чи матеріали були під загрозою", відповів речник Ради національної безпеки Білого дому Адам Ходж у відповідь на питання про те, чи досягли "вагнерівці" бази й намагалися отримати ядерку.

Заява Буданова є першим офіційним припущенням, що бойовики "Вагнер" впритул наблизилися до отримання ядерної зброї, що становить значний виклик авторитету президента РФ Володимира Путіна.

У виданні додали, що "вагнерівці", які їхали до "Воронєж-45", вступили у перестрілку з російськими військами у першому ж селі. Після цього вони безперешкодно пройшли 90 км і проїхали через центр міста, біля якого розташована база.

За даними вчених ООН, це одне з 12 російських сховищ національного рівня для зберігання ядерної зброї. У містечку Талова колону атакував гелікоптер, який збили.

Минулого місяця "вагнерівці" захопили у Ростові військовий штаб, заявили про похід на Москву. Згодом увійшли до Воронежа і взяли під контроль військові об'єкти.

Тоді ж російський диктатор Володимир Путін екстренно виїхав з Москви на Валдай, повідомили ЗМІ. Увечері 24 червня Євген Пригожин заявив про зупинку руху "вагнерівців" на Москву. Перед цим говорив із самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком.

Читайте також