Вчені б'ють на сполох: озвучили страшний прогноз змін клімату

Зміни клімату на планеті можуть спровокувати величезні смертельні цунамі у Південному океані.

Ці цунамі можуть бути спричинені підводними зсувами ґрунту в Антарктиді, повідомляє Space із посиланням на дослідження британських вчених.

"Під час попередніх періодів глобального потепління, які відбувалися 3 мільйони та понад 15 мільйонів років тому, в Антарктиді утворювалися осадові шари гірських порід. Вони сповзали, викликаючи гігантські цунамі, які досягали берегів Південної Америки, Нової Зеландії та Південно-Східної Азії", ідеться у повідомленні.

Оскільки океани нагріваються через зміну клімату, дослідники вважають, що існує ймовірність повторного виникнення цунамі в наші дні.

"Підводні зсуви є серйозною геонебезпекою, яка може спровокувати цунамі. Вони призведуть до величезних людських втрат", заявила викладачка кафедри гідрографії та дослідження океану в Університеті Плімута у Великій Британії Дженні Гейлз.

2017 року в східній частині моря Росса вчені уперше знайшли докази стародавніх зсувів біля Антарктиди. Під ними знаходяться шари осаду, наповнені скам'янілими морськими істотами, відомими як фітопланктон.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

У 2018 році вчені повернулися у цей район. Вони глибоко бурили морське дно, щоб витягти керни осадових відкладень: довгі тонкі циліндри земної кори, які шар за шаром демонструють геологічну історію регіону.

"Шари осаду утворилися протягом двох періодів. Один близько 3 мільйонів років тому в теплий період середини пліоцену. А інший приблизно 15 мільйонів років тому також під час потепління клімату. У ці епохи води навколо Антарктиди були на 3 градуси теплішими, ніж сьогодні, що призводило до спалахів цвітіння водоростей, які після відмирання наповнювали морське дно насиченим і слизьким осадом, що призводило до зсувів", зазначають дослідники.

Точна причина минулих підводних зсувів у регіоні невідома, але науковці знайшли найімовірнішу причину: танення льодовика через потепління клімату. Саме ці зсуви призводили до землетрусів, а ті своєю чергою викликали інші зсуви, наслідком яких ставали цунамі.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Під час подальшого холодного клімату та льодовикових періодів ці слизькі шари були перекриті товстими шарами грубого гравію, перенесеного льодовиками та айсбергами", зазначає директор Антарктичного дослідницького центру Університету королеви Вікторії Роберт Маккей.

Масштаб і розмір стародавніх океанських хвиль невідомі, але вчені відзначають два відносно недавні підводні зсуви, які спричинили величезні цунамі з людськими втратами.

Йдеться про цунамі Гранд Бенкс 1929 року. Його спричинили 13-метрові хвилі, які вбили близько 28 людей біля узбережжя Канади Ньюфаундленд. А також про цунамі у Папуа-Новій Гвінеї, яке 1998 року забрало 2,2 тис. життів.

Дослідники попереджають, що майбутні зсуви та цунамі можуть повторитися. Багато шарів осаду поховано під морським дном в Антарктиді, а льодовики на вершині суші повільно тануть.

Льодовики Кіліманджаро повністю зникнуть уже через 27 років. Їхнє танення відбудеться незалежно від того, чи буде вжито якихось заходів для боротьби зі змінами клімату. Льодовики по всьому світу, зокрема останні, які залишилися в Африці, повністю зникнуть до 2050 року.