Виплати, продукти, житло, медицина: яку допомогу можуть отримати у США біженці з України у 2024 році

Статистика допомоги біженцям у США
Статистика допомоги біженцям у США

США продовжать підтримку українським біженцям

У 2024 році Сполучені Штати Америки будуть продовжувати надавати підтримку українським біженцям, які прибули до країни через російське вторгнення. Програма Uniting for Ukraine, яка забезпечує українцям захист і права на проживання, буде продовжувати свою діяльність.

Про це зазначено в матеріалі Visit Ukraine.

Державна допомога відкрита для українців, які прибули до США з 24 лютого 2022 року по 30 вересня 2023 року, і перебувають на гуманітарному паролі з низьким або відсутнім доходом. Ця категорія включає людей, які отримали пароль на мексиканському кордоні, зареєструвалися на канадському кордоні або прибули за програмою Uniting for Ukraine.

Українці, які перебувають на гуманітарному паролі без доходу або з низьким рівнем доходу, але прибули після 30 вересня 2023 року, зазвичай не мають права на федеральну допомогу та послуги з поселення. Проте деякі штати надають допомогу біженцям, зокрема українцям, які прибули за програмою Uniting for Ukraine, незалежно від дати переїзду.

Основна допомога включає безкоштовне медичне страхування через програми Medicaid та Refugee Medical Assistance (RMA). Ці програми надають різноманітні медичні послуги, такі як відвідування лікаря, діагностичні тести, екстрена допомога, лікування хронічних захворювань і госпіталізація. У деяких штатах надається також стоматологічна допомога.

Для отримання продовольчої допомоги можна скористатися програмою Supplemental Nutrition Assistance Program (SNAP). У 2024 році максимальна виплата з цієї програми складе 291 долар на одну особу, 535 доларів на сім'ю з двома особами і 766 доларів на сім'ю з трьома особами. Гроші перераховуються на спеціальну дебетову карту EBT, яку можна використовувати лише для придбання продуктів харчування.

Сім'ї з дітьми та вагітні жінки можуть отримати грошову допомогу за програмою Temporary Assistance for Needy Families (TANF). Ця підтримка надається до того моменту, поки людина знайде роботу та стане фінансово незалежною. Розмір виплат залежить від штату та розміру сім'ї.

Для одиноких людей та пар без дітей є програма Refugee Cash Assistance (RCA), яка сприяє знаходженню роботи та адаптації в США. Грошові виплати за цією програмою проводяться протягом 12 місяців після прибуття.

Людям старше 65 років та особам з інвалідністю надають фінансову допомогу за програмою Supplemental Security Income (SSI). У 2023 році максимальна щомісячна виплата становила 943 долари на одну особу або 1415 доларів на пару.

Програма Women, Infants and Children Aid (WIC) надає допомогу незабезпеченим вагітним жінкам, матерям, що годують грудьми, і дітям до п'яти років. Вона включає постачання корисних продуктів харчування та доступ до медичних оглядів.

Також українським біженцям в США надають допомогу з житлом, оформленням імміграційних документів та працевлаштуванням. Для отримання допомоги необхідно звернутися до агентства соціального забезпечення відповідного округу з паспортом, формою I-94, підтвердженням проживання в штаті та номером соціального страхування. Допомога надається на період, впродовж якого діє гуманітарний пароль та заявник відповідає критеріям доходу.

Раніше США вже продовжили термін перебування українських біженців до 2 років.

Читайте також