Всеукраїнська Енергетична Асамблея закликає до вирішення проблеми боргів держшахт за електроенергію

Всеукраїнська Енергетична Асамблея закликає до вирішення проблеми боргів державних шахт за спожиту електроенергію, оскільки це має негативний вплив на енергетичний сектор України. ВЕА звернулася до Міністерства енергетики з цим питанням.

У листі, ВЕА зазначила, що під час воєнного стану було заборонено відключати певних споживачів від електропостачання. Це дозволило забезпечити безкоштовною електроенергією більшість медичних закладів, військових та силових структур і соціально важливих підприємств.

Але такі обмеження також привели до того, що підприємства, які можуть оплачувати рахунки, накопичують значні заборгованості. Зокрема, державні вуглевидобувні підприємства не сплачують за спожиту електроенергію перед постачальниками.

Ситуація з боргами державних шахт має негативний вплив на постачальників електроенергії в прифронтових регіонах, особливо в Донецькій області. Велика заборгованість впливає на можливість постачальників виконувати фінансові зобов'язання перед іншими учасниками енергоринку і загрожує нормальному забезпеченню електроенергією інших споживачів.

Також системний оператор НЕК "Укренерго" вже раніше звертав увагу на проблему боргів. Компанія запропонувала внесення змін до законів України для погашення цих боргів, і наголосила на необхідності вирішення питання фінансування підприємств-боржників.

Усунення цієї проблеми допоможе забезпечити стабільну роботу постачальників електроенергії під час осінньо-зимового періоду.

Раніше НЕК "Укренерго" виступило з ініціативою змін до законодавства для погашення боргів державних шахт.