З нового року пачки цигарок матимуть інший вигляд

З нового року пачки цигарок матимуть інший вигляд

З початку 2024 року, попередження про небезпеку куріння займатимуть 65% площі на пачці цигарок. Цю новину оголосив Кабінет міністрів, який також скасував діючі норми щодо маркування пачок. Ці нові норми наберуть чинності з 11 січня, про це повідомлено на урядовому порталі.

Головна мета цих змін - впровадити директиву Європейської комісії та розміщення оновлених графічних та текстових зображень медичних попереджень на упаковках цигарок. В уряді повідомляють, що такі попередження вже ефективно застосовуються у 42 країнах світу та допомагають боротися з тютюнопалінням.

Подальші зміни, які вводить новий закон, включають:

  • Заборону ароматизованих сигарет та тютюну для самокруток з 11 липня наступного року.
  • Посилення попереджень про шкоду куріння на пачках цигарок.
  • Вимогу надавати Держпродспоживслужбі інформацію про інгредієнти, що містяться в тютюнових виробах, з 1 червня цього року.
  • Медичні попередження на електронних цигарках та рідинах.
  • Заборона реклами та стимулювання продажу пристроїв для куріння та тютюнових виробів.

Маркування пачок з тютюновими виробами вважається ефективним інструментом в боротьбі з тютюнопалінням, за словами урядових представників.

І хоча, з 2012 року, більшість форм реклами тютюнових виробів заборонена в Україні, демонстрація продуктів у точках продажу залишається нерегульованою. Це створює ризик посилення зацікавленості дітей та підлітків у курінні. Крім того, реклама вейпів та електронних сигарет не має відповідного контролю в законодавстві, застерігає МОЗ.

Варто зазначити, що електронні пристрої для куріння також є небезпечними для людей оточуючих. Куріння будь-яких тютюнових виробів має негативний вплив на організм, незалежно від дози. Тютюновий дим містить понад 7 тисяч хімічних елементів, з яких більше 250 токсичні, а 69 спричиняють онкологічні захворювання. Шкідлива звичка куріти також збільшує ризик захворювання на туберкульоз.

Міністерство охорони здоров'я надало поради, як позбутися від цієї шкідливої звички.

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу новин - INKORR

Читайте також: