Закон про мобілізацію зачепить і українців за кордоном: що потрібно зробити

Українцям розповіли про закон про мобілізацію

Закон про мобілізацію, який був підписаний президентом Володимиром Зеленським 16 квітня, матиме вплив на українців за кордоном. Про це повідомляє "Хвиля". Закон введе ряд змін, які стосуватимуться українців за кордоном.

Згідно з законом, громадяни України, які постійно проживають за кордоном, повинні стати на військовий облік в Україні. Деталі процедури статті на облік визначить Кабінет Міністрів окремою постановою.

Також військовозобов'язані, які віком від 18 до 60 років, зможуть отримувати консульські послуги у закордонних дипустановах України тільки у разі оновлення своїх військово-облікових даних. Деякі винятки з даного правила передбачені для окремих випадків, зокрема оформлення виду на повернення в Україну та різних консульських дій.

Зараз згідно з чинним законодавством, і українським, і міжнародним немає механізму депортації людей під час військового стану з інших країн. Жодної депортації відбуватися не буде. Це тільки для військового обліку потрібно для Міністерства оборони.

Окрім цього, закон передбачає зміни у відношенні оформлення паспортів та закордонних паспортів. Чоловіки зможуть отримувати ці документи лише за умови наявності військово-облікових документів.

Закон також вводить ряд інших змін, таких як обмеження у праві водіння для ухилістів, базова військова підготовка замість термінової служби та багато іншого.

Закон набуде чинності через місяць після підписання президентом.