Заморожені активи Центробанку РФ підуть на відновлення України – Нуланд

Сполучені Штати Америки розглядають можливість використовувати для відновлення України заморожені активи Центрального банку Росії.

Для відбудови зруйнованої України можна використати близько $300 млрд на рахунках в іноземних банках, які були заморожені в країнах Заходу після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, повідомила заступниця держсекретаря США з політичних справ Вікторія Нуланд на Форумі партнерства США та України.

За найбільш оптимістичними оцінками Світового банку, на відновлення постраждалої від військових дій України знадобиться $411 млрд (383 млрд).

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

США працюють над тим, щоб зобов'язати Росію компенсувати спричинені нею руйнування та збитки.

Американський конгрес раніше схвалив поправку, яка дає змогу передавати конфісковані активи російських бізнесменів для гуманітарної та військової допомоги Україні.

"У лютому ми оголосили про виділення першого траншу в розмірі $5,4 млн", сказала Нуланд, маючи на увазі кошти Костянтина Малофєєва, який знаходиться під санкціями США.

Європейський Союз поки не може знайти гроші Центробанку РФ у Європі. Ці кошти можуть використати для відновлення України.

Дуже складно відстежити російські резерви за кордоном. Вони зберігаються у вигляді залишків на безлічі різних рахунків, які іноді важко віднести до Центрального банку в Москві. Тому не відомо, чи вдасться отримати російські кошти.