Замороження російських активів. Чи дійсно є загроза світовій економіці?

Нобелівський лауреат Дж. Стігліц у нещодавній статті розвіяв побоювання щодо економічних наслідків для країн Заходу від конфіскації заморожених суверенних активів Росії. Від себе додам та розширю, зосередившись на трьох основних економічних доводах тих, хто побоюється рішучих кроків в питанні конфіскації активів країни-агресора (юридичні питання полишу відповідним фахівцям).

Про загрозу долару та євро

Питання про попит на безпечний актив, такий як долар або євро, виникає. Для Росії безпечний актив - той, що не будуть конфісковувати або заморожувати. Але для інших це не так важливо. Головне - щоб актив не втратив свою вартість і не піддавався маніпуляціям влади (як це відбувається з юанем). Долар та євро є такими активами. Вони надають послугу, яка має попит. США та ЄС вирішили обмежити цю послугу через війну з Росією. Чи зможуть інші країни відмовитися від цих послуг через ризик, що їм самим відмовлять? Але такий ризик завжди існував, а випадок з Росією нічого не змінив.

Можливе скорочення вкладень незахідних країн в інструменти, номіновані в доларах або євро, відбуватиметься в обмеженому масштабі через брак надійних та ліквідних фінансових інструментів та невелику ємність ринку золота.

Про витіснення долара та євро юанем

Доля юаня в міжнародних резервах становить 3%, долара - 60%, євро - 20%. Значущість долара та євро посилюється їх ліквідністю та відкритістю США та ЄС для торгівлі та інвестицій. Китайська валюта не є повністю вільно конвертованою, є жорсткий контроль над валютним курсом та рухом капіталу в Китаї. Один з факторів, що визначають статус юаня, - це масове використання його в трансграничних операціях. Поки що, юань не є повністю міжнародною валютою, оскільки його використання за межами Китаю є винятковим.

Навіть якщо Саудівська Аравія почне приймати юані за усю нафту, яку вона постачає Китаю, це становитиме лише 7% світового обсягу. Поки що, юань не має значення в міжнародній торгівлі та його частка збільшиться на 0,2% у разі розрахунків між Китаєм та Саудівською Аравією в юанях.

Про єдину валюту БРІКС

Настільки умови, при яких країни можуть використовувати єдину валюту, досить https://uk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB%3AMonetary_union_criteria.svg&oldid=15484003 закономірні для успішного створення валютного союзу. Одна з умов - схильність до подібних економічних шоків. Різний ступінь розвитку фінансових систем країн БРІКС та різниця в політиках не дозволяють об'єднатися в єдиний валютний простір.

Присутність різних шоків у країнах та обмежена мобільність факторів виробництва також перешкоджає використанню єдиної валюти. Наприклад, міграція між Росією та Бразилією, враховуючи їх відстань, є нереальною. Крім того, рух капіталу обмежений в Росії, Індії та Китаї.

Можна сказати, що БРІКС - це зустріч глав країн, а не об'єднання. Країни БРІКС вимагають створення альтернативних міжнародних фінансових та економічних союзів, але після 15 років вони так і не уклали жодних угод.

Таким чином, побоювання щодо наслідків конфіскації активів Росії для західної фінансової системи та долара й євро здаються необґрунтованими. Пам'ятайте, що заморожені активи РФ мають бути конфісковані й передані Україні для компенсації завданих збитків.

Читайте також:
  • Заморожені російські активи. Чому так важко передати їх Україні
  • Розвідка пояснила, як довго ще протримається економіка Росії
  • Захід збирається конфіскувати російські активи: Москва панічно відреагувала
  • Передача російських грошей Україні. Що робитиме Євросоюз?
  • Зеленський пояснив, чому Захід тривалий час боявся накладати санкції на Росію