Зеленський хоче поговорити з Сі Цзіньпіном – Подоляк

Після 24 лютого 2022 року спілкування президента Володимира Зеленського та лідера Китаю Сі Цзіньпіна поставили на паузу.

Але після візиту Цзіньпіна до Росії виникла ідея проведення переговорів з Україною. Ініціатива діалогу належить Зеленському, сказав радник голови Офіса президента Михайло Подоляк "24 каналу".

Лише Україна зможе пояснити Китаю природу цієї війни і чому її не можна зупинити десь посередині.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Подоляк наголосив, що Україна не може підписувати жодних компромісних домовленостей на кшталт "Мінських угод".

"Бажано було б, щоб у Китаї це почули з перших вуст. Нам потрібна ця розмова, щоб пояснити, що Росія зацікавлена вже не стільки у виграші у війні, бо ресурсу для цього недостатньо, а в іншій стратегії затяжного конфлікту", сказав він.

Росія хоче знизити інтенсивність війни, щоб вона затягнулася на півтора два роки.

"Після цього Росія зробить певні роботи над помилками, апгрейд армії. Далі почне провокувати Європу заплатить гроші, щоб там почалися масові політичні протести. Також спробує втрутитись у ті чи інші виборчі процеси, щоб сформувати більш хаотичну Європу. А потім продовжить експансію в Україну", впевнений радник.

За перші два місяці 2023 року Російська Федерація майже на чверть збільшила продажі сирої нафти в Китай. У січні-лютому РФ стала найбільшим постачальником нафти в КНР, обігнавши Саудівську Аравію.

Одними з головних бенефіціарів дисконту на російську нафту, яка через санкції ЄС продається з великими знижками, стали недержавні китайські нафтопереробники. Більшість із них розташовані у східній провінції Шаньдун. Вони на початку року купували російську сировину зі знижкою приблизно $8 за барель порівняно з еталонною маркою Brent.