Зеленський повертається з Америки з пакетом військової допомоги, але без ATACMS

Президент Володимир Зеленський, завершив візит до США, який тривав 18-21 вересня, та вирушив у сусідню Канаду. Президент України у США виступив на полях 78-ї сесії Генасамблеї ООН у Нью-Йорку, після чого відвідав Вашингтон, де зустрівся з представниками Конгресу, президентом Джо Байденом та міністром оборони Ллойдом Остіном. Під час візиту Байден оголосив про новий пакет військової допомоги Україні на $325 млн. Це 47-ий пакет військової допомоги, наданий з запасів Пентагону із серпня 2021-го. Директор програми "Північна Америка" аналітичного центру "Українська призма" Олександр Краєв розповів в коментарі Gazeta.ua, що результат візиту Зеленського двоякий, бо досяг того, що мав, але не було прориву щодо ракет ATACMS та публічності про постачання літаків F-16.

Зеленський в ООН нагадав світу про злочини Росії

Президент Зеленський розпочав візит 18 вересня - відвідав клініку в Нью-Йорку, де проходять лікування та реабілітацію поранені українські військові. Також він виступив на Генасамблеї ООН. У промові нагадав про блокування Росією українських портів, що спричинило в світі продовольчу кризу, про ядерний шантаж Москви та російську агресію в інших країнах.

19 вересня взяв участь у засіданні Ради Безпеки ООН, де заявив, що ООН у глухому куті щодо російської агресії. За його словами, людство вже не покладає надій на ООН, коли йдеться про захист суверенних кордонів націй.

Зеленський заявив, що резолюції Генеральної асамблеї ООН підтверджують, що єдиним джерелом цієї війни є Росія. Утім, за його словами, це нічого не змінило для самої Росії в ООН.

Усі у світі бачать, що робить ООН недієздатною. У кріслі в РБ ООН, яке Росія займає незаконно після розпаду СРСР, сидять брехунці, чия робота - виправдовувати агресію та геноцид проти українців - Зеленський

"Усі у світі бачать, що саме робить ООН недієздатною. У цьому кріслі в Раді Безпеки, яке Росія займає незаконно через закулісні маніпуляції після розпаду СРСР, сидять брехунці, чия робота - виправдовувати агресію та геноцид, що їх здійснює Росія", - заявив Зеленський.

Він додав, що не брав би участі в засіданні, якби Україна не мала пропозицій на основі "формули миру", як зробити ООН дієздатною, та запропонував три пункти для реформування Радбезу.

По-перше, Зеленський закликав позбавити Росію права вето.

"Вето не має слугувати зброєю для тих, хто одержимий ненавистю та війною", - пояснив президент України.

По-друге, запропонував розширити представництво націй у Радбезі, зробивши її "повністю підзвітною націям світу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маємо нову потенційну загрозу через Північну Корею" Олександр Мусієнко

"Африканський Союз має бути тут постійно. Азія заслуговує на ширше постійне представництво. Німеччина заслуговує на місце серед постійних членів Радбезу. Латинська Америка має бути представлена постійно. І держави Тихого океану", - зазначив президент України.

По-третє, за його словами, ООН слід розробити систему превенції агресій, зокрема застосовування санкцій проти держав, чиї дії спрямовані проти територіальної цілісності та суверенітету інших країн.

Питання про застосування превентивних санкцій має виноситися на розгляд Радбезу ООН автоматично, коли будь-який член Генасамблеї заявляє про загрозу агресії - Зеленський

"Питання про застосування превентивних санкцій має виноситися на розгляд Радбезу ООН автоматично, коли будь-який член Генасамблеї заявляє про загрозу агресії", - пояснив глава української держави.

Він додав, що "українські солдати зараз своєю кров'ю роблять те, що Рада Безпеки ООН мала зробити голосуваннями - зупиняють агресію та захищають принципи Статуту ООН".

У кулуарах ООН домовилися про зерно

На полях ООН Зеленський провів низку зустрічей. На тлі зернової кризи зустрівся з президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляйєн, президентом Румунії Клаусом Йоханнісом та віце-прем'єром Болгарії Марією Габріель.

В результаті, Україна з Румунією домовилися про розробку плану контролю над експортом українського зерна через Румунію, що допоможе захистити румунських фермерів. Така робота триватиме найближчих 30 днів.

"Територією Румунії забезпечується понад 60% транзиту українського зерна, яке проходить "Шляхами солідарності" ЄС. Наші спільні зусилля дозволять зменшити навантаження на інфраструктуру українських портів Ізмаїл та Рені, а також прискорять перевалку вантажів. Українську частину Дунаю також мають внести до трансєвропейської транспортної мережі TEN-T", - заявив український президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна досягне своїх військових цілей" Пітер Дікінсон про візит Блінкена

Також Зеленський вперше зустрівся з президентом Бразилії Лулою да Сілвою, який вважається одним із лідерів Глобального півдня. Досі політики заочно обмінювалися критикою дій один одного. Президент України назвав розмову "відвертою і конструктивною". Лідери країн домовилися про розвиток двосторонніх відносин і продовження спільної роботи над формулою миру.

Крім цього, Зеленський зустрівся з німецьким канцлером Олафом Шольцем. Головною темою розмов стала військова допомога Україні. Обговорили також відновлення країни.

Важка зустріч із законодавцями США

21 вересня Зеленський відвідав Вашингтон, де провів закриту зустріч з американськими сенаторами. Як розповів лідер більшості в Сенаті США, сенатор-демократ Чак Шумер, Зеленський застеріг, що Україна може програти війну, якщо не отримуватиме допомоги від Америки. Про це пишуть "Голос Америки" та CNN.

На відміну від минулого візиту, Зеленський не мав можливості виступити на спільному засіданні Конгресу. Але йому дали змогу зустрітися з великою групою сенаторів, щоб обґрунтувати, чому законодавці США мають схвалити запит адміністрації Байдена на додатковий пакет допомоги Україні на $24 млрд, пише WP.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китайці декілька разів натякали Путіну закінчувати війну. Побачили слабкість" - полковник

За даними CNN, спікер Палати представників, республіканець Кевін Маккарті відмовив Зеленському у виступі на спільному засіданні Конгресу. Під час приватної зустрічі з Зеленським Маккарті розпитував, чи відповідально Київ використовує надану США зброю, пише WP.

"Українська сторона не розцінила жорсткий допит Маккарті як політичний та вважає спікера симпатичним, але бойовим. Він намагається стримати фракцію у Республіканській партії, що включає членів, які виступають проти надання додаткової допомоги Україні. Маккарті привітав недавні рішення Зеленського щодо заміни міністра оборони та звільнення інших високопосадовців оборони в рамках ширших дій, спрямованих на викорінення корупції, і висловив підтримку надання Україні ракет ATACMS і літаків F-16", - пише WP.

Візит Зеленського відбувся на тлі зростання втоми американців від війни в Україні. Десятки республіканців заявляють, що проти запиту Байдена до Конгресу на $24 млрд на додаткову допомогу Україні

"Візит Зеленського відбувся на тлі того, що опитування показали зростання втоми американців від війни в Україні. Десятки республіканців заявляють, що проти запиту Байдена до Конгресу на $24 млрд на додаткову допомогу Україні. Конгрес уже схвалив надання Україні військової, економічної, гуманітарної та іншої допомоги на $113 млрд, зокрема близько $70 млрд на безпеку, розвідку та інші військові витрати", - пише NYT. "Маккарті очолює групу, в яку входять багато прихильників Трампа, які віддзеркалюють ворожість екс-президента до надсилання додаткової допомоги Україні. Трамп пообіцяв припинити війну в Україні протягом 24 годин, якщо переможе на президентських виборах у 2024 році така обіцянка вигідна для Путіна, на якого Трамп часто намагався справити враження. Скептицизм щодо політики адміністрації Байдена серед республіканців підігрівається невдачею довгоочікуваного контрнаступу України", - пише CNN.

Теплий прийом Джо Байдена

Зеленський та його дружина Олена зустрілися з президентом Байденом та його дружиною Джилл. Крім цього, президент України зустрівся міністром оборони Остіном.

Досягнуті довгострокові домовленості - разом зі США працювати над виробництвом нової зброї, зокрема ППО

Про результати зустрічей Зеленський розповів у своєму Telegram-каналі, де написав, що візит до Вашингтону був дуже важливим, а результати вагомі. Україна отримає новий оборонний пакет. Також досягнуті довгострокові разом зі США працювати над виробництвом нової необхідної зброї.

"Це новий рівень нашої єдності! Нова промислова база, нові робочі місця для обох народів. Україна зможе виробляти, зокрема, системи ППО. Готуємось створити нову оборонну екосистему разом зі Штатами, щоб виробляти зброю, щоб разом ще більше посилити свободу і захист життя", - заявив він.

Зеленський подякував Байдену за таку вагому підтримку.

"Дякую Конгресу, обидвом партіям, обидвом палатам. Сьогодні розпочав день у столиці США з Конгресу - відвертих, докладних розмов. Відчув довіру, яка завжди є основою єдності. Чіткі відверті запитання членів Палати представників та сенаторів. Прямі відповіді. Мав зустрічі в Пентагоні - важливі розмови про оборонну підтримку", - заявив Зеленський.

Байден під час зустрічі з Зеленським пообіцяв надалі підтримувати Україну, пише Bloomberg. Глава США наголосив, що український народ показав величезну хоробрість, що надихнула світ.

"Разом із нашими партнерами та союзниками американський народ має намір подбати, щоб ми зробили все можливе, щоб світ вас підтримував", - заявив Байден.

Президент США повідомив, що перші танки Abrams надійдуть в Україну вже наступного тижня. Він запевнив, що США залишаються прихильними до надання підтримки Україні щодо захисту від російського вторгнення.

Перші танки Abrams надійдуть в Україну вже наступного тижня - Байден

"Перші танки Abrams надійдуть в Україну вже наступного тижня", - заявив Байден під час зустрічі з Зеленським у Білому домі.

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що новий пакет військової допомоги має надати нового імпульсу контрнаступу ЗСУ. Він додав, що Україна вже повернула собі понад половину території, захопленої Росією.

"Нова допомога, схвалена сьогодні, допоможе підтримати прогрес України та дасть їй подальшого імпульсу", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На концерті у Кобзона: скільки генералів втратила РФ за час війни

Блінкен уточнив, що пакет військової допомоги включає додаткові боєприпаси для ППО. Це допоможе зміцнити ППО України проти російських повітряних ударів вже зараз і взимку.

"Він також містить артилерійські боєприпаси та протитанкові засоби, касетні боєприпаси, які ще більше підвищать здатність України продовжувати контрнаступ проти російських сил", - додав Блінкен.

У новий пакет допомоги входять ракети ППО АІМ-9М, додаткові боєприпаси для HIMARS, системи протиповітряної оборони Avenger, кулемети калібру 50 мм для протидії дронам, 155-мм артилерійські снаряди, артилерійські снаряди калібру 105 мм, протитанкові системи Javelin, TOW та AT-4, понад 3 млн патронів до стрілецької зброї, 59 легких тактичних автомобілів, підривні боєприпаси, запчастини та польове обладнання.

США наразі не прийняли рішення про поставку Україні ракет ATACMS. Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що хоча ракети не включені в останній пакет допомоги, Байден не виключив надання їх у майбутньому. Система має радіус дії понад 450 км і дасть українським військам змогу вести вогонь глибше по території, окупованій Росією.

"Неоднозначний прийом Зеленського у Вашингтоні" - CNN

Синьо-жовтий прапор, що прикривав його як героя під час останньої поїздки Зеленського до Вашингтону, що викликало алюзії з боротьбою Вінстона Черчилля проти нацизму, залишився в цей четвер далеким спогадом. Через дев'ять місяців Зеленський повернувся сюди, і шлях до остаточної перемоги у війні проти Росії здається все більш далеким, пише CNN.

Зеленський отримав різке уявлення, як можливе повернення Дональда Трампа до влади після виборів 2024 року та поточний вплив Трампа на очолювану республіканцями Палату представників може розірвати багатомільярдну лінію життя, від якої залежить виживання України. США виявилися далекі від того, щоб задовольнити новий запит адміністрації Байдена на $24 млрд для підтримки військових зусиль України. Нова спроба прийняти законопроєкт про військові асигнування провалилася проти жорсткої правої опозиції.

Американці помітили жахливий вплив жорстокої війни на лідера, який згуртував світ в опорі російському вторгненню. Він виглядав виснаженим і не усміхався

Зі свого боку, американці помітили жахливий вплив жорстокої війни на лідера, який згуртував світу для приголомшливого опору російському вторгненню. Але теж несе на собі тягар місяців смертей, які лягли на плечі його народу. Колись комічний актор, який став героєм війни, виглядав виснаженим і не усміхався.

"Основна невдача візиту Зеленського невирішене питання з ATACMS"

Експерт Олександр Краєв говорить про двоякий успіх візиту Зеленського до США.

"Основна невдача візиту Зеленського невирішене питання з ATACMS. Хоча наразі це ще не кінець. Декілька передач зброї зі США до нас відбулися з певним запізненням та в максимальній інформаційній тишині. Тож це питання не закрите. Дуже б хотілося, щоб справа була публічною і показовою. Цього, на жаль, не сталося. Питання з літаками F-16 пройшло теж кулуарно. Хотілося б більше публічного визначення. Американці сказали, що будуть допомагати нам із озброєнням, ремонтом, усім, що потрібно, але цього не було чітко озвучено. Хотів би, щоб було більше розголосу про нашу двосторонню співпрацю. В усьому іншому, візит відбувся так, як мав. Загалом, результат двоякий", - каже експерт.

Щодо зустрічі з законодавцями-республіканцями, які можуть заблокувати подальшу військову допомогу США Україні, то Олександр Краєв каже, що це частина передвиборної кампанії опонентів Байдена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Контрнаступ можна буде оцінити в кінці року" - старший лейтенант Армії оборони Ізраїлю

"Республіканці вже сильно захопилися підготовкою до президентських виборів, тож починають агресивно гратися з темою України. Зустріч Зеленського з законодавцями виявилася трохи гіршою, ніж очікувалося. Сподівався, що спікер Маккарті та його колеги притримають свої публічні україноскептичні вислови, доки Зеленський не поїде зі США. Але вони вирішили зробити це досить публічно. Не думаю, що це криза. Ми й раніше розуміли, що будуть такі меседжі", - каже експерт.

Він додає, що позиція республіканців може створити нам певні проблеми при голосування за бюджет США на 2024 рік, де для України закладено $40 млрд допомоги.

"Позиція республіканців може дещо затримати прийняття бюджету. Але більша проблема, що уряд США може піти на шатдаун - тимчасове зупинення роботи через неприйняття бюджету. У такому випадку на постачання військового обладнання, на тренування українських військових у США можуть вплинути відпустки персоналу та призупинення Пентагоном усіх видів діяльності, які не вважаються критичними для нацбезпеки США. Може це вплинути на допомогу в рамках Ініціативи безпеки допомоги Україні USAI, яка фінансує виробництво танків Abrams, і навчання, такі як підготовка пілотів на F-16. Україна на такі процеси не може впливати, але це реальна проблема", - каже Олександр Краєв.

За його словами, у випадку шатдауну Байден може скористатися програмою ленд-лізу для України, але проблема в тому, що законопроєкт про ленд-ліз як раз втрачає чинність незадовго до прийняття бюджету 30 вересня кінець фінансового року в США. Тому його потрібно буде переголосувати в Конгресі цього тижня, перед тим як почати розмови про бюджет на 2024 рік. Якщо переголосують, то проблем не буде. Якщо ні, він втратить свою чинність.

Незапланований візит до Канади

Одразу після візиту до США Зеленський поїхав до Канади. Поїздка не була анонсованою.

"Прем'єр-міністр Джастін Трюдо оголосив, що Зеленський перебуватиме у Канаді 21-22 вересня. Лідери продовжать тісно співпрацювати над зміцненням зв'язків між державами й допомогою українському народу в подальшій обороні від російського вторгнення. Канада підтримуватиме Україну стільки, скільки знадобиться", йдеться у повідомленні канадського уряду.

Зеленський планує зустрітися з членами уряду Канади в Оттаві, виступить у парламенті країни. Крім того, у Торонто зустрінеться з канадськими бізнес-лідерами для "зміцнення інвестицій приватного сектору в майбутнє України".

"Канада разом із союзниками й партнерами надалі стоятиме пліч-о-пліч із народом України протягом усього часу, що знадобиться. Разом будемо посилювати економічний тиск на режим Володимира Путіна, поки він не почне поважати територіальну цілісність України та її суверенітет", наголосили в офісі Трюдо.

Із січня 2022 року Канада надала понад $6,6 млрд прямої фінансової допомоги та військового обладнання

За даними офісу Трюдо, з січня 2022 року Канада надала понад $6,6 млрд прямої фінансової допомоги та військового обладнання.

Сили оборони збираються звільнити Бахмут на Донбасі та ще два міста, заявив президент Зеленський під час дискусії з американськими редакторами у Вашингтоні, передає CNN.