Зерновики просять «Укрзалізницю» не підвищувати тариф на вантажні перевезення: це матиме катастрофічні наслідки для економіки

Зернова асоціація України занепокоєна намірами державного монополіста АТ «Укрзалізниця» підвищити тарифи на залізничні перевезення та вартість використання вагонів. Таке рішення може призвести до подорожчання логістики для аграріїв та зробити вирощування зерна незбалансованим. Внаслідок війни та дорогих логістичних витрат аграрії вже зазнають втрат, що додається до збитків від обмеженого експорту. Україна також втрачає посівні площі через військові дії Росії, що призводить до зниження виробництва зерна.

Це підвищення тарифів на перевезення та зростання вартості використання вагонів призведуть до ще більших збитків для аграріїв і скорочення посівних площ. У зв'язку з тим, що експорт зернових та олійних є одним із основних джерел валютних надходжень до країни, таке скорочення призведе до падіння експорту і вагонних перевезень «Укрзалізниці».

У таких умовах війни та загрози скорочення фінансової допомоги, це може мати катастрофічні наслідки для економіки в цілому. Зростання тарифів призведе до збільшення інфляції і додаткового тиску на гривню. Усі галузі економіки та споживачі України постраждають від такого рішення. Зернова асоціація закликає уряд та «Укрзалізницю» до діалогу з бізнесом та спільного пошуку рішень.