Житло для переселенців: Рада підтримала два важливі законопроекти

Житло для переселенців: Рада підтримала законопроекти
Житло для переселенців: Рада підтримала законопроекти

У Верховній Раді України підтримали два законопроекти для вирішення житлового питання ВПО.

Як повідомляє "Хвиля", голова комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк, повідомила про це. За її словами, учасникам переміщеним особам, чиє житло постраждало від наслідків російської агресії, нададуть пріоритетне право на отримання компенсації за програмою "єВідновлення". Також буде проведено інвентаризацію об'єктів нерухомості з метою створення інтерактивної картки місць для можливого проживання.

Шуляк розповіла, що парламент підтримав у першому читанні законопроект №11028, який передбачає пріоритетне право на отримання компенсації за знищені об'єкти нерухомого майна за програмою "ЄВідновлення" для певних категорій ВПО. Також у першому читанні підтриманий законопроект №11281 щодо забезпечення житлових прав цих осіб.

"Це важливий крок до забезпечення соціальної справедливості для наших громадян, змушених залишити свої будинки. Нагадаю, що у нас понад 4 млн внутрішніх переселенців, з яких 26% потребують соціального захисту", - наголосила Шуляк.

Другий законопроект - №11281, також ухвалений у першому читанні, передбачає інвентаризацію нерухомості для розміщення ВПО. На основі цієї інвентаризації створять інформаційну базу об'єктів нерухомого майна, які придатні для проживання.

Отже, це дозволить комунікувати з міжнародними гуманітарними та благодійними організаціями про пільгову оренду для ВПО. Законопроект дає можливість надавати в оренду ВПО майно освітніх установ, яке не використовується за призначенням рік поспіль", - зазначила Шуляк.

Голова комітету також наголосила, що це не перший крок влади для підтримки як ВПО, так і українців загалом у вирішенні житлових питань за допомогою програми "ЄВідновлення". Наприклад, минулого тижня додатково виділили майже 7 млрд гривень на виплату узгоджених за цією програмою компенсацій. Більшість цих коштів отримають власники зруйнованих будинків.

Варто зазначити, що ООН створила платформу для біженців та переселенців.

Читайте також