Зміни в Україні та на кордоні: до чого готується військовозобов'язаним з 16 липня

Військовозобов'язані на манежі
Військовозобов'язані на манежі

З 17 липня 2024 року в Україні набувають чинності нові правила мобілізації та перетину кордону для військовозобов'язаних громадян. Ці зміни є результатом двомісячного періоду, під час якого українці мали можливість уточнити свої дані щодо військового обліку.

Деталі про нововведення розповів адвокат Роман Лихачов у своєму інтерв'ю NV.

Зараз всі чоловіки віком від 18 до 60 років мають надавати військові документи при виїзді з країни. Державна прикордонна служба збільшує контроль та перевіряє не лише військові квитки, але й довідки про відстрочку від мобілізації. Це може ускладнити процес перетину кордону для багатьох громадян.

Лихачов зазначає, що зміни у законодавстві призвели до значного зростання штрафів за порушення правил військового обліку. Тепер штраф може досягати від 17 до 25,5 тисяч гривень. Раніше ми розповідали, як перевірити штрафи від ТЦК онлайн.

Очікується, що територіальні центри комплектування (ТЦК) будуть активніше викликати громадян для уточнення даних та проходження військово-лікарських комісій.

Експерти наголошують на важливості своєчасного оновлення військових документів. Лихачов підкреслює, що багато українців все ще не перебувають на військовому обліку або мають застарілі дані. Це може створити проблеми не лише при перетині кордону, але й у повсякденному житті, оскільки передбачені серйозні санкції за порушення правил військового обліку.

Нові правила також вплинуть на процес отримання відстрочок від мобілізації. Тепер громадянам доведеться частіше звертатися до ТЦК для оновлення довідок, що може призвести до додаткового навантаження на ці установи.

Все нововведення спрямовані на посилення контролю за виконанням військового обов'язку та забезпечення ефективного управління людськими ресурсами в часи воєнного стану. Однак вони також створюють нові виклики для громадян та державних установ, які повинні адаптуватися до нових вимог законодавства.

Читайте також