Зростання цін та дефіцит персоналу: НБУ оприлюднив дані щодо очікувань бізнесу

Зростання цін та дефіцит персоналу: НБУ оприлюднив дані
Зростання цін та дефіцит персоналу: НБУ оприлюднив дані

Вересень приніс певне пом'якшення оцінок ділової активності, що підтверджує індекс очікувань ділової активності (ІОДА) в розмірі 48,7 порівняно з 48,4 у серпні, як заявили у Національному банку України.

На покращання очікувань підприємців вплинуло пожвавлення внутрішнього попиту, збільшення пропозиції товарів, фінансування з бюджету на відновлення інфраструктури та будівництво доріг, стабільність морського коридору, зростання залізничних перевезень та сезонний фактор.

Несприятливими факторами залишилися обстріли критичної інфраструктури, невпевненість у курсових очікуваннях, підвищення акцизів на паливо, дефіцит робочої сили та прискорення темпів інфляції.

Бізнес в Україні

Найбільш оптимістичною оцінкою своєї діяльності найближчим часом користується сфера торгівлі з секторальним індексом 52,1 у вересні. Промислові підприємства також позитивно оцінили свої перспективи з індексом 50,3.

Будівельні компанії зберегли позитивні оцінки з індексом 50,1. Проте підприємства сектору послуг зазнали негативні впливу з індексом 44,6 через дефіцит кваліфікованих кадрів та зростання витрат на оплату праці та альтернативні джерела енергопостачання.

Мікрогранти на бізнес / Фото: Unsplash

З посиленням темпів зростання закупівельних цін підприємства всіх секторів очікують подорожчання цін та тарифів на власну продукцію та послуги. Ситуація на ринку праці є незрівнянною: лише будівельні компанії не планують зменшувати свій персонал, тоді як керівники інших галузей прогнозують зменшення кількості працівників, особливо в сфері послуг. Було повідомлено, що Україна стикається з дефіцитом робочої сили.

Опитування, в якому взяли участь 474 підприємства, проводилося з 4 по 23 вересня 2024 року.

Читайте також