514 гривень за кіло: що відбувається з цінами на хурму та ківі наприкінці січня

У січні ціни на деякі товари та послуги в Україні зростали, і деякі навпаки знижувалися. За інформацією Державної служби статистики, споживчі ціни в Україні у січні 2021 року порівняно з груднем 2020 року зросли на 1,0%. З початку року основними факторами, що вплинули на зростання цін, були зростання цін на продукти харчування, особливо на овочі та фрукти, а також підвищення вартості послуг зв'язку та послуг з нерухомості.

Ціни на продукти харчування

Ціни на багато видів продуктів харчування у січні збільшилися. Зокрема, ціни на овочі та фрукти зросли на 15,1%, що пов'язано з обмеженнями в експорті овочів і фруктів до Росії з-за погіршення ситуації з торгівлею між країнами. Також зросли ціни на крупи (на 2,0%), м'ясо (на 1,5%) та молоко (на 1,2%).

Ціни на послуги

Окрім продуктів харчування, у січні в Україні зросли ціни на деякі послуги. Послуги зв'язку подорожчали на 2,4%, а послуги з нерухомості – на 1,6%. Зростання цін на послуги зв'язку пов'язано зі збільшенням плати за мобільний зв'язок та інтернет. Якщо продовжуватимуться такі тенденції, то споживачам може знадобитися переглянути свої витрати та використання послуг, щоб ефективніше розпоряджатися своїми коштами.