Як каратимуть українців, які не оновлять дані в ТЦК у 60-денний термін: роз’яснення

Президент України Володимир Зеленський підписав новий закон про мобілізацію, який посилює вимоги до військовозобов’язаних. Закон набуває чинності через місяць після його опублікування.

Кого вважатимуть ухилянтами

У законі прописані доволі жорсткі вимоги. Військовозобов'язані мають оновити свої дані у військкоматі протягом 60 днів з моменту опублікування наказу президента. Це можна зробити особисто або через електронний кабінет призовника, хоча реєстрація в ньому є добровільною. Ті, хто ігнорує ці вимоги, вважатимуться ухилянтами.

Якщо військкомати не зможуть знайти таких осіб, вони можуть звернутися до поліції для їх оголошення у розшук. Поліція може доставити їх до тимчасового тримання. Якщо це неможливо, поліція надішле вимогу від керівника військкомату про виконання зобов'язань. Навіть якщо цей лист не буде вручений особисто, військкомати можуть звернутися до суду, щоб обмежити таких порушників у праві на водіння транспортним засобом та оштрафувати їх.

Покарання для ухилянтів

Якщо листоноша не знайде адресата для вимоги від військкомату і поставить позначку про неможливість вручення, через 10 днів керівник тримка має право звернутися до суду, щоб обмежити особу управлінням транспортним засобом.

Також в Раді був прийнятий законопроєкт, який передбачає підвищення штрафів за порушення правил військового обліку. Цей законопроєкт мають розглянути в другому читанні.

Згідно з експертною думкою, новий закон легалізує можливість застосування сили для доставки осіб до військкомату, якщо вони перебувають у розшуку. Раніше така можливість також існувала, але її використовували рідко. Поліція та суди потраплять під велике навантаження під час пошуку десятків тисяч таких осіб.

Оновлення даних у ТЦК

За словами адвоката Миколи Максимова, оновити дані доведеться особам, які не значаться в ТЦК та СУ. Необхідність глобального підвищення баз та вимагання оновлення даних у кожної особи, ймовірно, не буде. Це займатиме багато часу учрежденням, тому ймовірно, що співробітники ТЦК та СУ порівняють інформацію з держреєстром. Якщо про людину немає жодних даних у ТЦК, з нею будуть працювати.

Згідно зі затвердженим законопроєктом про мобілізацію, всі військовозобов'язані повинні оновити і уточнити свої дані в ТЦК та СУ протягом 60 днів. Ті, хто цього не зробить, будуть вважатися ухилянтами. Нагадаємо, що закон набуває чинності через місяць після опублікування.

Читайте також:

  • Новий закон про мобілізацію. Кому приготуватися
  • Стати «шизофреніком» за 300 тис. грн. Як суди карають тих, хто допомагає ухилянтам
  • Інна Совсун: Президент замірятиме рейтинг у неіснуючій країні, якщо боятиметься говорити про мобілізацію