Як росіяни брали Україну 106 років тому. Чи вчить нас чогось історія?

"Сама Україна для нас не ворог".

Президент Володимир Путін висловив таку думку під час свого візиту до військового шпиталю ім. Вишневського 1 січня 2024 року.

У 1919 році Володимир Винниченко створив драму "Між двох сил". Її сюжет розгортається в провінційному українському місті на початку 1918 року, коли до нього приходять московські большевики. Головний герой, Панас Антонович, страждає від російського шовінізму. Він пояснює свою обуреність діями нової влади.

Как не збожеволеть, мадам, как не збожеволеть? Ведь вы только взгляните туда за окно: горы трупов этих проклятых украинцев. Горы, мадам, понимаете ли вы это? Мальчики, дети, старики. К стенке – и готово. По усам узнают контрреволюцию. Малороссийские усы – и к стенке. И как же не благоговеть перед вами, как не... божеволеть? А? Ведь это же ясно, что социализм пришел, и не какой-нибудь там гнилой, европейский, а большевистский, российский, самый настоящий.

В іншому місці колишня українська установа стала базою червоногвардійського штабу. Коли большевицький командир побачив портрет Тараса Шевченка, він вказав на нього рушницею й його знищили. Він також висловив свою ненависть до української мови й культури.

Сорокін, інший комісар, зізнається Софії, що він наказав закрити українську школу й знищити усі українські книги. Він стверджує, що це робиться для того, щоб українці не мали нічого свого.

Діалоги з драми показують гнів і жорстокість большевицьких комісарів, а також супротив українців, які стали жертвами репресій.

Історичні записки свідчать про жорстоке поводження большевиків з місцевими жителями. Київ опинився під терором, розстрілами та насильством.

Події того часу нагадують сучасну ситуацію в Україні, коли країну загрожує внутрішня колаборація й зовнішня агресія. Історія вчить нас, що такі ситуації провокують насильство й розкішні останки Російської імперії.

Читайте також:

  • За що нас було приречено на повільну страту? Велика розмова з істориком про Голодомор
  • 32 роки тому в нас був шанс позбутись комуністичної касти. Чому не вийшло?
  • Уроки історії. Згадайте російський терор сторічної давнини