Як святкувати Святвечір: прикмети, традиції та заборони

24 грудня українці святкуватимуть Святвечір за новоюліанським календарем. Це традиційний день, що передує Різдву Христовому.

Традиції на Святвечір

Головна традиція на Святвечір - збиратися з родиною за одним столом, коли в небі з'являється перша зірка.

Протягом усього дня заборонено їсти м'ясні страви через строгий Різдвяний піст. Вечеря повинна бути пісна, а головною стравою є кутя. Деякі люди можуть утримуватися від їжі протягом дня до святкової трапези.

На стіл кладуть солому або сіно, а зверху стелять скатертину. Під скатертину розкладають зубчики часнику, щоб убезпечити дім від злих сил та хвороб.

Зазвичай на святковому столі стоїть 12 страв. Крім цього, за столом ставлять одну порожню тарілку на випадок несподіваного гостя або для зазначення відсутніх родичів.

Перед початком трапези господар має прочитати молитву, запалити різдвяну свічку і першим скуштувати кутю. Традиція вимагає, щоб кожна страва на столі була спробована.

До хати вносять дідуха та ставлять його під образами. Цей сноп символізує достаток та гарний врожай. Після трапези проводять молитву, після чого наймолодший член родини збирає всі виделки і зв'язує їх сіном для збереження єдності родини.

Також вважається, що на Святвечір душі померлих приходять навідати родичів, тому залишають недоїдені страви на столі на ніч.

Після вечері господар виходить у сад із сокирою та символічно пригрожує не плодоносячим деревам. Також вважається, що тварини в день Святвечора говорять людською мовою, тому господар повинен зачути ці розмови, але це може призвести до його смерті.

Заборони на Святвечір

Заборонено сидіти за святковим столом в старому та брудному одязі. Одяг повинен бути чистим і охайним, краще світлих відтінків. Також заборонене стрижка і гоління.

У цей день не можна їсти м'ясо, яйця та молочні продукти, але дозволено рибу. Також не варто переїдати. Важливо витратити достатньо коштів на підготовку до свята, щоб уникнути бідності протягом наступного року. Крім того, слід уникати їди, яка залишилася на столі після трапези.

На Святвечір заборонено лаятися, говорити погано про інших та відмовлятися у милостині. Святвечір має пройти у дружній атмосфері.

Святвечір ще називають тихим, тому не варто влаштовувати гучні веселощі. Проте після трапези можна почати колядувати, щоб прославити народження Христа.

Читайте також:

  • 24 грудня: яке сьогодні свято, традиції та заборони
  • Тризуб на ялинці. Як різдвяні та новорічні листівки стають зброєю
  • Коли колядувати і щедрувати? Що каже церковний календар і як маніпулює Московська церква