Як Україна буде використовувати ATACMS: Данілов пояснив

Україна не буде застосовувати далекобійні ракети ATACMS для ударів по Росії.

Про це сказав секретар РНБО Олексій Данілов в інтерв'ю іспанській газеті ABC.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Ми не будемо використовувати їх на території Росії", наголосив він.

Ракети ATACMS будуть застосовувати виключно для захисту території України. Є домовленості з партнерами з цього питання.

ATACMS це американська керована ракета "земля земля", яку можна запускати з HIMARS або MLRS M270. Її дальність від 165 до 310 км, залежно від модифікації. Ракета має покращений пакет наведення з глобальною системою позиціонування. Снаряд несе в собі осколково-фугасну боєголовку класу WDU18 масою понад 220 кг.

Поки що Україна отримувала до HIMARS снаряди, які б'ють на 70 80 км. ЗСУ використовують HIMARS для ударів по складах, штабах та інших цілях у тилу росіян.

Білий дім, ймовірно, прийняв рішення передати Україні "обмежену" модифікацію ракет ATACMS.

Вона буде фактично "марною" для України в контексті атак по великих об'єктах у тимчасово окупованому Криму, оскільки йдеться про "касетні боєприпаси з меншою дальністю дії". Про це у коментарі Newsweek заявив колишній командувач Сухопутних військ США в Європі генерал Бен Годжес.

Раніше під час переговорів з лідером України Володимиром Зеленським у Білому домі (зустріч відбулася 21 вересня) президент США Джо Байден уточнив, що готовий надати певну кількість ракет Україні. Разом з тим Білий дім заявив, що поки що такого плану з передачі ATACMS немає.

Водночас Годжес впевнений, що ракети у своєму "обмеженому" варіанті все ж передадуть.