Які квіти можна висаджувати восени: корисні поради

Багато квітів можна висаджувати восени. Це має низку переваг. Наприклад, такі рослини матимуть стійкий імунітет.

Цвісти вони розпочнуть уже наступного року, до того ж, значно раніше, ніж висаджені навесні. Про те, які квіти можна садити на зиму, пише Gazeta.ua.

Досвідчені садівники кажуть, що висаджені восени квіти протягом усього свого життя менше піддаються хворобам і шкідникам. Окрім того, навесні насіння осіннього посіву, яке перебуває в ґрунті, вбирає максимальну кількість вологи, що допомагає йому швидко розвиватися. Тому такі квіти будуть краще рости й довше цвісти.

Однорічники, які добре переносять висадження восени, приживаються на різних видах ґрунтів. До таких відносять айстри та хризантеми однорічні, матіолу, календулу (нагідки), чорнобривці, сині волошки, годецію, дельфініум, іберіс, лаватеру, резеду, скабіозу, ешольціу, лобулярію морську, левиний зів, малькольмію приморську.

Деякі багаторічні квіти також добре висаджувати на зиму. Так, у вересні сіють маргаритку, віолу, турецьку гвоздику, незабудки, люпин, астільбу, хости, бруннери, кореневищні іриси, лілійники.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Живцями можна розмножувати барвінок і висаджувати троянди. У другій половині вересня здійснюють поділ куща й висаджують флокс волотистий, аквілегію та рудбекію.

У першій половині жовтня можна висаджувати та пересаджувати ті самі квіти, що й у вересні. А наприкінці жовтня саджають конвалії, ділять та розсаджують кущі півоній, які розрослися. У листопаді квіти вже не саджають, тільки вкривають і мульчують їх на зиму.

Можна на зиму висаджувати й цибулинні квіти. Так, протягом першого тижня вересня саджають дрібноцибулинні рослини ‒ пушкінію, сциллу, мускарі, крокус та хіонодокси. Ділять кущі та пересаджують астильбу, флокси, рудбекії та солідаго.

На початку другої декади місяця висаджують цибулини нарцисів, а за тиждень гіацинтів. Наприкінці вересня можна садити тюльпани. Глибина посадки залежить від складу ґрунту. У всіх цибулинних вона зазвичай відповідає трьом діаметрам цибулини. Якщо погода суха, посадки слід рясно полити.

До середини жовтня можна саджати гіацинти та тюльпани. Гіацинти висаджують на глибину 17-20 см від денця. Якщо осінь дощова, місце посадки гіацинтів потрібно накрити поліетиленом, щоб уникнути перезволоження ґрунту. Тюльпани вогкості не бояться і швидко вкорінюються, глибина посадки цибулин тюльпанів становить 15-18 см залежно від їхніх розмірів.

Цибулини тюльпанів можна садити і в листопаді. Але вкоренитися вони зможуть лише тоді, якщо протягом місяця буде не холодніше +5ºC. Інакше цибулини припинять рости та замерзнуть.

Від початку травня до кінця липня півонії прикрашають сад, наповнюють його яскравими барвами й чудовим ароматом.

Навіть після цвітіння їхнє листя відрізняється особливою декоративністю. Щоб ця краса була й наступного року, важливо знати, коли та як краще пересаджувати півонії.