Якою погодою здивує жовтень: синоптикиня дала перший прогноз

Жовтень в Україні буде теплим та сухим. Таким, як і аномально теплий вересень, який на значній території України був одним з найтепліших з кінця XIX століття.

Очікується, що середня за місяць температура повітря може бути на два градуси Цельсія вищою за кліматичну норму, розповіла Gazeta.ua синоптикиня Віра Балабух з Українського гідрометеорологічного інституту.

"Середня за місяць температура повітря коливатиметься від 9 градусів на північному сході країни до 13 градусів і вище на півдні. Суттєві аномалії середньої за місяць температури повітря свідчать про те, що протягом місяця середня за добу температура повітря буде ймовірно вищою за середні багаторічні значення протягом останніх тридцяти років", зауважила Віра Балабух.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Проте, такі аномально високі температури спостерігатимуться не кожного дня. Найнижчі температури відмічатимуться на високогір'ї Карпат та Кримських гір.

"На жаль, дефіцит опадів буде зберігатись. Особливо не варто очікувати дощів у першій половині місяця", підсумувала синоптикиня.

Суттєво похоладання восени наступить як тільки спостерігатиметься стійке зниження середньої за добу температури повітря нижче 15 градусів Цельсія.

Зростатиме кількість заходів арктичного повітря. Відповідно, слід очікувати тумани, похмурі дні, мряки та заморозки. Можливе утворення ожеледі і навіть снігопадів, насамперед в Карпатському регіоні. Тому погода протягом другої половини осені може бути нестійкою з чергуванням теплих і холодних повітряних мас. При цьому температура повітря може бути вищою за кліматичну норму. Ці заходи арктичного повітря будуть ймовірно короткочасними і не інтенсивними.