Аналітики ISW пояснили, чи зацікавлений Путін у переговорах

Путін не зацікавлений у чесних переговорах щодо припинення війни в Україні

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) повідомили, що російський президент Володимир Путін не зацікавлений у чесних переговорах про припинення війни в Україні, незважаючи на прогнози про зміну ставлення західних офіційних осіб. За повідомленням видання Politico, представники адміністрації Джо Байдена та європейські дипломати переключили свою увагу з підтримки перемоги України на покращення позиції Києва у можливих переговорах з Росією.

Проте, згідно з Politico, такі переговори імовірно призведуть до здачі України у територіальному плані. Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив 27 грудня, що Захід намагається заморозити конфлікт в Україні та упішно представити це як свою перемогу. Лавров ставить під сумнів власну перемогу США у В'єтнамі, Афганістані та Іраку.

Експерти вбачають, що такі заяви свідчать про готовність Заходу визнати поразку України і підготовку до переговорів. Аналітики ISW також повідомили про те, що Росія не планує заморожувати війну та продовжить переслідувати свої територіальні цілі в Україні.

Крім того, окупанти останнім часом розширили свої позиції на заході Запорізької області, відбивши українські війська, які підіймали контрнаступ влітку 2023 року.