Аналітики повідомили, що Росія може розпочати наступальні дії на Золочівському напрямку

Аналітики повідомили, що Росія може розпочати наступальні дії на Золочівському напрямку

Бої під Липцями та між Глибоким і Лук'янцями

31 травня та 1 червня тривали багаторазові стикання в районі Липців та Лук'янців. Цю інформацію подано в звіті Інституту вивчення війни (ISW).

За даними 30 травня, російські війська зосереджуються в районі Глибокого та перекидають туди піхоту з легкою бронетехнікою, мотоциклами та зі всюдихідними транспортами. 31 травня російський мілблогер повідомив, що російська наступальна операція на півночі Харківської області зупинилася через те, що російські сили не змогли ефективно відокремити поле бою, українські безпілотники заважали російській піхоті просуватися, а російська контрбатарейна війна не змогла стримати вогонь української артилерії.

Бої на Вовчанському напрямку

1 червня при фіксації бойових дій біля Вовчанська не отримано підтверджень про зміни у лінії фронту. Проте, 31 травня та 1 червня російські сили продовжували штурмувати позиції біля Вовчанська. Крім того, 1 червня Міністерство оборони Росії (МО) повідомило про контратаку сил України поблизу Вовчанська та Стариці (на захід від Вовчанська).

Активізація російських військ на Золочівському напрямку

Українські чиновники продовжують попереджати про можливу активізацію російських військ на Золочівському напрямку (на північний захід від Харкова). Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов 1 червня заявив, що Україна занепокоєна можливою активною діяльністю російських військ на Золочівському напрямку та слідкує за їхньою поведінкою у цьому районі.

Підготовка російських військ та їх зосередження біля Харкова

26 травня Президент України Володимир Зеленський заявив, що російські війська готуються до нових наступальних дій та зосереджують невідоме число військових в 90 кілометрах на північний захід від Харкова, що може призвести до розпочаття російською військами наступу на Золочівський напрямок. Можливі дії Росії в районі Золочівського напрямку мають на меті закріплення та перетягування українських сил на ширший фронт в північній частині Харківської області.

Читайте також: