У росіян проблема: в ISW пояснили, чому наступ на Харківщину зупинився

У росіян проблема: в ISW пояснили, чому наступ на Харківщину зупинився

Російські сили провели масштабний удар по українській енергетичній інфраструктурі

У ніч з 31 травня на 1 червня російські війська здійснили безпілотний та ракетний удар, головним чином, по українській енергетичній інфраструктурі. Також вони розпочали новий наступ на Харківську область, але цей наступ був зупинений. 

Зосередження російських сил на Харківщині

Аналітики підкреслили, що основні зусилля агресора спрямовані на Харківщину. Їхня мета полягає у відкиданні Збройних Сил від кордону з Білгородською областю та наближенні до Харкова з можливістю артилерійського обстрілу.

На Липецькому напрямку 1 червня тривали бої, але змін у лінії фронту не було підтверджено. 31 травня та 1 червня відбувались бої під Липцями та між Глибоким і Лук'янцями.

Український командир, який діяв на Липецькому напрямку, 30 травня повідомив, що окупанти намагаються зосередити піхоту біля Глибокого та перекидати до цього району піхоту з легкою бронетехнікою, мотоциклами та квадроциклами.

Затримка наступальної операції

Російський міліблогер 31 травня заявив, що наступальна операція російських військ на півночі Харківської області зупинилася через те, що вони не змогли ефективно ізолювати поле бою, українські безпілотники завадили російській піхоті рухатися і контрбатарейні дії не змогли стримати вогонь української артилерії,- відзначили аналітики.

Штурм на Вовчанському напрямку

На Вовчанському напрямку також тривали бої, але зміни в лінії фронту не були зафіксовані. 31 травня та 1 червня російські війська продовжували штурмувати місцевість біля Вовчанська. 1 червня окупанти повідомили про контратаку українських військ поблизу Вовчанська та Стариці.

Попередження голови Харківської ОВА

Голова Харківської обласної військово-цивільної адміністрації висловив стурбованість через можливу активізацію агресора на Золочівському напрямку. Він зауважив, що російські війська поки не зосередили "ударне угруповання" на цьому напрямку, але можуть перенаправити сили з інших напрямків для наступальних дій.

Готовність Росії до наступальних дій

Президент Володимир Зеленський 26 травня заявив, що Росія готується до наступальних дій на відстані 90 кілометрів на північний захід від Харкова. Агресор збирає ще одне угруповання військ біля українського кордону.

Зосередження російських військ поблизу Золочівського напряму та можливі наступальні операції в цьому районі, ймовірно, спрямовані на фіксацію та перетягування українських сил уздовж більш широкого фронту на півночі Харківської області,- зазначили в Інституті вивчення війни.

Читайте також: