Армія РФ збільшила кількість штурмів на окремих ділянках фронту - ISW

Армія РФ збільшила кількість штурмів на окремих ділянках фронту - ISW

Збільшення російських механізованих штурмів на фронті

В Інституті вивчення війни повідомили про те, що протягом останніх двох тижнів російські війська збільшили кількість і розміри механізованих наземних атак на окремих ділянках фронту.

Відзначається, що 20 березня сили оборони відбили велику російську атаку на Лиманському напрямку. Відомі геолокаційні знімки, які свідчать про те, що українські війська пошкодили або знищили кілька російських бронемашин на сході від селища Терни.

Далі в звіті зазначається про відбиття 30 березня батальйонної російської механізованої атаки біля селища Тоненьке на захід від Авдіївки. У цій атакі російські війська використали щонайменше 36 танків та 12 бойових машин піхоти, з яких сили оборони знищили 12 танків та 8 бойових машин піхоти.

Експерти ISW припускають, що російські сили провели лише одну іншу механізовану атаку такого розміру вздовж всієї лінії фронту з початку російської кампанії з захоплення Авдіївки в жовтні 2023 року, яка також відбулася біля селища Тернів 20 січня.

На опублікованому 3 квітня відео з геолокацією видно, як ЗСУ відбивають посилену російську механізовану атаку біля селища Тернів.

"Таким чином росіяни можуть активізувати механізовані атаки ще до настання весняного періоду з багнистою місцевістю, що ускладнює ведення маневреної війни. Крім того, російські війська також можуть активізувати механізовані атаки, щоб скористатися нестачею українських матеріальних засобів до прибуття нової очікуваної західної допомоги у сфері безпеки", - йдеться у звіті ISW.

Український військовий оглядач Костянтин Машовець зазначив про поступове перекидання російськими військами техніки й особового складу на передові позиції невеликими партіями, що ускладнює Сили оборони моніторинг скупчення російських сил. Аналітик припускає, що росіяни готуються до більш масштабних штурмових операцій.

Відновлення Росії в галузі військової справи

Згідно з доповіддю ISW, 3 квітня заступник Держсекретаря США Курт Кемпбелл заявив, що за оцінками США, Росія "майже повністю відновилася у військовому відношенні" протягом останніх кількох місяців.

"Армія РФ готується і, ймовірно, вже має достатню кількість живої сили і техніки для суттєвої інтенсифікації поточних наступальних операцій або початку наступальних дій на нових ділянках театру військових дій", - сказав Кемпбелл.

Джерело: РБК-Україна

Читайте також: