Атака на столицю, США можуть передати Україні російські активи: головне за ніч

Сполучені Штати Америки розпочали переговори з союзниками про використання активів Центрального Банку РФ для допомоги Україні. Відбувся третій поспіль повітряний удар дронами по Києву за останні шість днів. Україна провела консультації з Німеччиною стосовно гарантій безпеки. «Главком» зібрав головні новини ночі проти 22 грудня.

Атака на столицю

У ніч на 22 грудня відбувся третій поспіль повітряний удар дронами по столиці за останні шість днів. Російські окупанти атакували Київ дронами Shahed. Про це повідомляє Київська міська військова адміністрація.

За даними КМВА, уламки дронів упали в трьох районах столиці. Внаслідок атаки було пошкоджено будинок у Солом'янському районі, а також в багатоповерховому будинку в Дарницькому районі спалахнула пожежа.

Телеведучий телеканалу ICTV Андрій Ковальский залишився без квартири через ворожу атаку.

Постраждали двоє людей, один з них госпіталізований.

Інформація оновлюється і уточнюється.

США розпочали переговори щодо використання активів РФ для України

Сполучені Штати Америки розпочали переговори з союзниками про використання $300 млрд активів Центрального Банку РФ для допомоги Україні. Про це повідомляє видання The New York Times.

Зокрема, США спілкуються з іншими країнами G7 про використання цих коштів для підтримки України у війні. Однак, ще не було прийнято рішення про те, як саме ці активи будуть використані.

Водночас, частина американських посадовців висловлюють занепокоєння, що інші країни-союзники можуть втратити довіру до Федеральної резервної системи Нью-Йорка та долара, якщо активи РФ будуть передані безпосередньо Україні.

Партнери також обговорюють можливі обмеження щодо використання цих коштів та плани подальшої комунікації.

Вибухи в Україні

У ніч проти 22 грудня в Хмельницькій, Сумській та Одеській областях відбулися вибухи. Пролунав низка вибухів у різних районах цих областей.

Внаслідок вибухів у Києві та Хмельницькій області пошкоджено будинки, в Одеській області працювала протиповітряна оборона.

Сили ППО збили ворожі безпілотники типу «Шахед» в Сумській та Одеській областях. Зокрема, жителі міста Южне були закликані залишатися в укриттях.

Україна та Німеччина провели консультації щодо гарантій безпеки

Українська делегація провела з Німеччиною консультації про угоду щодо гарантій безпеки. Вони обговорили основні складові гарантій та правові межі угоди.

Німецька сторона висловила підтримку Україні та високо оцінила реформи, які проводяться в країні навіть під час війни.

Деталі угоди та плани подальшої комунікації поки не відомі.

Президент Чехії про загрози Європі від поразки України

Президент Чехії Петр Павел заявив, що країни Європи не повинні говорити про «втому від війни». Він наголосив, що тільки Україна і Росія можуть говорити про це. Павел також закликав країни Європи підтримувати Україну та не використовувати ситуацію для політичних маніпуляцій.

Під час своєї промови, Павел висловив розчарування щодо того, що Угорщина заблокувала надання Україні фінансової допомоги.

Президент Чехії переконаний, що підтримка України є інтересом всіх країн Європи.

Танкери з російською нафтою застрягли біля Індії через санкції США

Близько п'яти мільйонів барелів російської нафти зараз застрягли на танкерах біля індійських нафтопереробних заводів через санкції США. Судна простоюють через обмеження, які наклали на танкери, що транспортували російську нафту.

Зокрема, ув'язнення танкерів пов'язане з обмеженнями, введеними у вересні США, у зв'язку з якими було запроваджено санкції проти декількох російських танкерних компаній. Сполучені Штати ввели санкції проти першого судна, пов'язаного з Росією, у середині жовтня. З того часу було запроваджено обмеження проти ще семи суден.

Шість з цих суден належать російській танкерній компанії ПАТ «Совкомфлот».