Байден зустрівся із Сі Цзіньпіном у Сан-Франциско

Президент США Джо Байден та глава Китаю Сі Цзіньпін зустрілися в Сан-Франциско для початку перемовин. Вони висловили взаємне привітання та виголосили вступні промови перед початком закритої зустрічі.

Перед зустріччю, Байден наголосив на необхідності збереження каналів комунікації між двома країнами, зокрема на найвищому рівні, уникненні непорозумінь та помилкових уявлень. Він також згадав, що співпраця в питаннях зміни клімату, боротьби з наркоторгівлею та розвитку штучного інтелекту є необхідною.

«Я ціную нашу розмову, оскільки вважаю найважливішим, щоб ми з вами мали чітке розуміння один одного як лідера, уникнули неправильного спілкування та помилкових уявлень. Нам слід запобігти перетворенню конкуренції на конфлікт. Ми також повинні відповідально ставитися до конкуренції. Ми несемо відповідальність перед нашими народами і світом. Ми повинні співпрацювати, коли бачимо, що це в нашому інтересі. Глобальні проблеми, які ми стикаємося, від зміни клімату до штучного інтелекту та боротьби з наркотиками, вимагають спільних зусиль», - сказав президент США.

Лідер Китаю зауважив про складність відносин між Пекіном та Вашингтоном за останні 50 років, які, незважаючи на перешкоди, продовжують розвиватися.

«Для двох великих країн, таких як Китай і США, відвернення одне від одного - не варіант. Жодна сторона не може перевищувати іншу, і конфлікт несе страшні наслідки для обох сторін. Я все ще вважаю, що конкуренція між великими країнами не є реальністю сьогодення і не може вирішити проблеми, з якими зіштовхуються Китай, США та світ загалом. Земля досить велика, щоб обидві країни могли досягти успіху», - сказав Сі Цзіньпін.

Китайський лідер висловив сподівання, що країни зможуть знайти спосіб співіснування: «Китай і США різні за історією, культурою, соціальним устроєм та шляхом розвитку. Проте, поки вони поважатимуть один одного, співіснуватимуть у мирі та прагнуть взаємовигідної співпраці, вони зможуть подолати розбіжності та знайти правильний шлях для їхнього спільного розвитку».

Перед зустріччю президентів США та Китаю в центрі Сан-Франциско відбулися протести.

Зазначається, що на зустрічі обговорюватимуться питання посилення комунікації та управління конкуренцією. Білий дім сподівається на конкретні результати та прогрес у військових зв'язках з Китаєм. Також обговорюватимуться російська агресія проти України, відносини Північної Кореї з Росією та розвиток штучного інтелекту, тощо.