Беленюк пояснив, чому українським спортсменам треба їхати на Олімпіаду і боротися з росіянами

  • Українські спортсмени планують виступити на Олімпійських іграх 2024 року, щоб продемонструвати свої навички і підтримати український порядок денний.
  • Це було розказано українським олімпійським чемпіоном з реслінгу та народним депутатом Жаном Беленюком у спеціальному інтерв'ю для Главком.
  • Беленюк зазначив, що ймовірно не будуть розмикувати українських спортсменів з російськими та білоруськими спортсменами навіть на початкових етапах змагань.
  • Він пояснив, що це залежить від політики кожної спортивної федерації і їх системи відбору, критеріїв отримання ліцензій та жеребкування.

Для прикладу Беленюк навів ситуацію зі спортсменами з Ірану, які відмовляються змагатися з представниками Ізраїлю.

На чемпіонаті світу з боротьби, який відбувся у Сербії два з половиною місяці тому, українські спортсмени навіть зустрічалися з російськими та білоруськими спортсменами ще на початковому етапі змагань.

Беленюк також нагадав, що на попередніх Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро в 2016 році російські спортсмени виступали під російським НОК-ом, а не під національним прапором, але це стосилось лише легкої атлетики.

Беленюк вважає, що російські спортсмени будуть використовувати Олімпійські ігри для просування своїх проросійських наративів.

Зокрема, він зазначив, що російські спортсмени будуть централізовано поїжджати на Олімпіаду і намагатимуться використовувати цю можливість для підтримки своєї пропаганди.

  • Беленюк також обговорив проблеми, з якими стикаються українські спортсмени через війну.
  • Деяким спортсменам доводиться тренуватися у важких умовах, оскільки їхні спортивні комплекси були руйновані.
  • Багато з них були змушені евакуюватися з рідних міст через війну.
  • Деякі спортсмени втратили свої домівки і навіть життя.
  • Існує також психологічний аспект, деякі спортсмени пригнічені і перебувають у стресі, а інші знаходять в нинішній ситуації натхнення та мотивацію.
  • Беленюк закликає українських спортсменів використовувати Олімпійські ігри, щоб розповісти світу про ситуацію в Україні та продемонструвати підтримку Збройних Сил.

Він підкреслює, що російські спортсмени використовують спорт як інструмент для політичних маніпуляцій і відводять його від політики.

Беленюк закликає українських спортсменів не попадати в цю гру і використовувати свої можливості для зміцнення міжнародної уваги до ситуації в Україні.

Нагадаємо, Міжнародний олімпійський комітет вирішив допустити російських та білоруських спортсменів на Олімпійські ігри у Парижі у 2024 році, але з обмеженнями.

Український президент Володимир Зеленський виступив проти прикриття російських спортсменів удаваним нейтралітетом, а Міністр молоді та спорту України Матвій Бідний заявив, що рішення щодо участі українських спортсменів буде прийматися після проконсультування громадськості.